Inbrekers

Katten lusten vlees, en vlees ligt in de koelkast. Die moet dus open. Maar hoe gaat de deur weer dicht?

Onze twee katten hebben een techniek ontwikkeld om de ijskast open te maken. Zij denken dat zij te weinig eten krijgen en wij te veel. Bij thuiskomst vinden we steevast een chaos van aangevreten kazen, vleeswaren en vis op de keukenvloer. Men adviseerde sloten op de ijskast, kettingen, wiggen, klemmen. Niets hielp. Het meest afdoend leek nog de deur klemvast te zetten door met kracht een wasknijper tussen deur en bovenkant te drijven. Weliswaar troffen we nog geregeld een open ijskast en een keukenvloer vol afgekloven voedsel aan, maar dan had iemand de knijper vergeten, dachten we.

Kort geleden betrapte ik de dikste van de twee op heterdaad. Met zijn logge 12-jarige katerlijf sprong hij net zolang tegen de ijskast op tot hij met een van zijn pootjes de knijper zo'n klap kon verkopen dat hij eruit vloog en meters verder onder het fornuis belandde. De knijper moest dus voortaan zo diep dat het zelfs met mensenhanden nauwelijks mogelijk was hem er nog uit te trekken. Lag er weer van alles op de grond buiten een wijdopen staande ijskast, dan moest iemand hem er te slapjes hebben ingestoken.

Echt in verwarring brachten de katten ons echter toen we aangevreten rosbief en afgelebberde paté netjes uitgestald op het aanrecht aantroffen, met de knijper ernaast, terwijl de ijskast gewoon dicht zat. Hoe is het toch mogelijk, zulke intelligente katten? Zij kunnen blijkbaar niet alleen een ijskast openmaken, maar hem ook weer sluiten en hun half opgegeten buit keurig opruimen.

Niet zonder trots deden we in het belendende café verslag van de buitengewone vermogens van onze hoogbegaafde roofdieren. Helaas bleek daar dat de toedracht eenvoudig te verklaren was: een combinatie van sociale controle en burenhulp. Een half uur eerder had een voorbijganger alarm geslagen. Door het raam had hij gezien dat bij ons de ijskast wagenwijd openstond en dat twee katten zich te goed deden aan de inhoud ervan. Hier moest onmiddellijk tegen worden opgetreden. Normen en waarden, meedoen!

De kastelein, onze buurman, was niet te beroerd om uit de berg reservesleutels die hij van deze en gene bewaart de onze te vissen en tussen zijn drukke werkzaamheden door de orde in ons huis te herstellen. Op het moment dat wij het café betraden zei juist een van de klanten tegen hem: je moet het ze wel vertellen hoor, dat je binnen bent geweest, anders krijgen ze weer zo'n ruzie over wie deze keer vergeten heeft de knijper er tussen te steken.

We denken nu aan een brandkast om de vleeswaren in op te bergen.