`Garmisch' ook voor Pettersen

De Noorse skispringer Sigurd Pettersen heeft gisteren de traditionele nieuwjaarswedstrijd in het Duitse Garmisch-Partenkirchen gewonnen. De wedstrijd was onderdeel van de 52ste Vierschansentoernee.

Eerder was Pettersen ook al de beste in Oberstdorf. De Noor maakte sprongen van 123 en 120,5 meter. Met jurywaardering kwam hij uit op 253,8 punten. De Noor bleef daarmee de Oostenrijker Martin Höllwarth (253,1) en de Duitser Georg Späth (248,7) voor. De overwinning van Pettersen was minder indrukwekkend dan zijn zege in Oberstdorf, drie dagen eerder. Toen had de Noor ruim twintig punten voorsprong op de concurrenten.

In Garmisch-Partenkirchen bedroeg het gat slechts 0,7 punt. ,,Ik ben een gelukkig man'', reageerde Pettersen desondanks. ,,Ik wil plezier hebben. Zolang ik me gelukkig voel, zijn de resultaten niet belangrijk.''

Pettersen vergaarde tot nu toe 549 punten en nam tevens de leiding in het wereldbekerklassement over van zijn landgenoot Ljökelsöy.

Nummer twee Höllwarth staat inmiddels op een fikse achterstand met 522,2 punten. De Duitser Späth heeft 510 punten. Pettersen, die in april van zijn debuutjaar 2003 een zware schouderoperatie onderging, beseft dat één mislukte sprong in het Oostenrijkse Innsbruck (aanstaande zondag) of Bischofshofen (dinsdag) zijn voorsprong teniet kan doen. ,,Natuurlijk voel ik druk'', erkende de 23-jarige student. ,,Maar ik kan daar mee omgaan.''