Fileduur nam in 2003 weer toe

Afgelopen jaar is het aantal kilometers file op autosnelwegen met 5,7 procent toegenomen vergeleken met 2002. Dat blijkt uit gegevens van de Verkeersinformatiedienst (VID) te Amsterdam. Van de 8.760 uren die 2003 telde, stond er gedurende 4.495 uur in Nederland ergens wel een file. De gemiddelde filelengte was vier kilometer.

De VID, die de berichtgeving over files enkele jaren geleden heeft overgenomen van het Korps Landelijke Politiediensten te Driebergen, schrijft de toename toe aan de bijzondere weersomstandigheden van 2003. In 2002 nam het aantal files juist af ten opzichte van het jaar daarvoor.

Neerslag zorgde er begin 2003 voor dat de files tijdens de spitsuren extreem lang duurden. Het drukst was het op 6 januari om 8.43 uur. Toen stonden er 63 files met een totale lengte van 513 kilometer.

Het mooie zomerweer van 2003 met veel recreatieverkeer deed vervolgens de filedruk bijna verdubbelen. De filedruk berekent de VID in kilometerminuten, het aantal minuten dat een file duurt en hoeveel kilometers hij lang is.

Wegwerkzaamheden waren afgelopen jaar goed voor ten minste 6,2 procent van de files, in 2002 was dat nog 5,5 procent. Werkzaamheden waren ook de belangrijkste oorzaak voor de verschuivingen in de jaarlijkse file-topvijftig. Zo werd het drukker op de A2 richting Maastricht, op de A28 bij Amersfoort en op de A12 richting Utrecht bij De Meern. Elders nam de drukte juist af na het beëindigen van de werkzaamheden, zoals op de A27 richting Breda bij het knooppunt Gorinchem en op de A7 bij Joure in de richting van de Afsluitdijk

De aangelegde spitsstroken leidden op de A2 bij Everdingen in beide richtingen tot minder files. Voor het eerst in jaren is Everdingen in de richting Utrecht van de eerste plaats verdwenen. Overigens wordt de nummer 1-positie in de file-hitparade overgenomen door de file bij Everdingen in de richting Den Bosch.

Haarlem-Zuid in de richting Amstelveen staat nog op de derde plaats, maar zal als gevolg van de nieuwe A5 het komende jaar flink zakken. De eerste tekenen waren daarvan al zichtbaar na de openstelling van de nieuwe weg tussen Haarlem en Hoofddorp.

Opmerkelijk is dat de filedruk op de A13 richting Rotterdam weer wat verschuift van Berkel en Rodenrijs naar het knooppunt Kleinpolderplein. Bij het instellen van de 80 km-zone was juist het omgekeerde effect zichtbaar. Kennelijk is het verkeer inmiddels gewend aan de maatregel.

De drukste dag in 2003 in termen van filedruk (lengte van de files maal de duur) was 23 mei. Het regende toen flink en er was desondanks recreatief verkeer.

Rotterdam-Centrum op de A20 richting Gouda is de vaakst genoemde koplocatie van de file. Er stond daar gemeten over het hele jaar 589 uur een file.