Boot Neeltje Jacoba duikt op in Drachten

Enkele tienduizenden mensen bekeken gisteren de `Neeltje Jacoba' in de tuin van Hotel Vreewijk in Drachten. De reddingsboot werd vorige week ontvreemd uit de haven van Enkhuizen door leden van de oudejaarsploeg Vrijstaat Folgeren uit Drachten. De 55 ton zware boot was op een dieplader naar een geheime locatie gebracht en was gisteren de hele dag te zien voor het massaal toegestroomde publiek.

Volgens woordvoerder B. Veenstra van `Vrijstaat Folgeren' werd de reddingboot niet alleen meegenomen omdat die veelvuldig in het nieuws was, maar ook ter rehabilitatie. ,,Door die andere toestanden (topcrimineel en oud-eigenaar wijlen Klaas Bruinsma zou op de boot hebben overnacht met Mabel Wisse Smit, de aanstaande vrouw van prins Johan Friso, red.) is de grote historie van de boot vergeten. Dankzij deze boot zijn meer dan 200 drenkelingen gered, maar daar wordt met geen woord over gerept. Dat heeft de Neeltje Jacoba niet verdiend.'' De reddingboot is vandaag door de eigenaar opgehaald en zal naar Enkhuizen worden getransporteerd. Het was de 41ste keer dat Vrijstaat Folgeren voor een oudejaarsstunt zorgde. Eerdere jaren werden onder meer een F-16, een toestel van een Duitse magneetzweeftrein en de stoel van de Friese commissaris van de koningin ontvreemd en tentoongesteld.

Het bronzen beeld van romanfiguur Bartje uit het gelijknamige boek van Anne de Vries was op nieuwjaarsdag te zien op het dorpsplein van het Drentse dorp Zorgvlied. Leden van oudejaarsvereniging `Tied Zat' hadden het beeld uit Assen meegenomen omdat ze het niet eens waren met de visie van een aantal Drentse recreatieondernemers. Die willen af van het in hun ogen brave, oubollige imago van de provincie, waar Bartje model voor zou staan.

De grote koffiekop van Douwe Egberts die van het terrein van de koffiebrander in Joure was gestolen, dook gisteren op in het Friese Oldeberkoop. De kop werd vorige week meegenomen door leden van oudejaarsvereniging `De Geitefok' en was een uur te zien in de dorpskern. Daarna werd hij naar een geheime plek gebracht om beschadigingen te voorkomen.