Beurzen openen 2004 met winst

De Europese beurzen zijn het nieuwe jaar met winst begonnen. De beleggers reageerden daarmee op de hogere koersen die werden gerealiseerd in New York op oudejaarsdag.

De AEX klom 0,7 procent tot 340,05 punten en zette daarmee de opwaartse lijn voort waarmee de beursgraadmeter in 2003 was geëindigd. Net als de andere indices van de grote Europese beurzen had Amsterdam het jaar met winst uitgeluid.

Getronics was met een plus van 7,2 procent op 1,78 euro een van de grootste stijgers onder de 25 hoofdfondsen in de AEX. De reden voor de stijging was een interview van bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar die vanmorgen in De Telegraaf liet weten dat de winstmarges in de VS zijn verbeterd.

De grootste stijger vanmorgen was echter handelshuis Hagemeyer. Het bedrijf zit nog altijd in grote financiële problemen en hoopt dat aandeelhouders komende vrijdag het plan goedkeuren voor een grote emissie. Beleggers lopen vooruit op deze beslissing en kopen het aandeel in de hoop dat 2004 het jaar van herstel wordt voor Hagemeyer. Het bedrijf uit Naarden noteerde rond het middaguur een winst van 11 procent en stond op 1,99 euro.

Fortis en ABN Amro maakten rond de jaarwisseling beide bekend onderdelen te verkopen. Fortis doet een onderneming in Azië van de hand en ABN Amro een dochterbedrijf in de VS. Fortis noteerde rond het middaguur een plus van 2,3 procent op 16,34 euro en ABN Amro won 0,9 procent op 18,71 euro.

Ook Parijs en Londen boekten winst, zij stonden op een plus van 0,5 en 0,3 procent. De DAX in Frankfurt stond bijna een vol procentpunt hoger. De index van de dertig meest verhandelde fondsen op de Duitse beurs passeerde voor het eerst sinds half juli 2002 de 4.000-puntengrens.

Op de valutamarkt bleef de euro net boven de grens van 1,26 dollar en noteerde 1,2605 dollar, even veel als bij het slot van de handel op oudejaarsdag.

Ook de effectenbeurzen in Azië begonnen het nieuwe jaar begonnen met winst. Alleen de beurs in Tokio was dicht wegens de feestelijkheden rond oud en nieuw. Maandag kunnen de beleggers in de Japanse hoofdstad weer aan de slag. In Hongkong waren de bankaandelen en de technologiefondsen gevraagd. Deze beurs beëindigde de handel met een winst van 1,8 procent.