VS kondigen maatregelen tegen BSE aan

De Amerikaanse regering heeft gisteren nieuwe maatregelen aangekondigd om de veiligheid van rundvlees te vergroten. Aanleiding is het eerste geval van gekkekoeienziekte (BSE) in de Verenigde Staten.

Minister Ann Veneman van Landbouw maakte bekend dat er een verbod komt op het verwerken van runderen die niet meer kunnen lopen of staan. Volgens haar gaat het om 150.000 tot 200.000 runderen van de in totaal 35 miljoen die jaarlijks in Amerika worden geslacht. De vierjarige Holsteinkoe waarbij BSE werd geconstateerd, was drie weken geleden naar een slachthuis gebracht omdat ze problemen kreeg met lopen.

Verder komt er een nationaal systeem voor de tracering van dieren. En van gezonde dieren die ouder zijn dan dertig maanden mogen de darmen niet meer worden verwerkt. ,,Betrouwbare wetenschap blijft onze gids'', zei Veneman gisteren. De woordvoerder van het American Meat Institute, de handelsorganisatie van de vleesverwerkende industrie, zei gisteren dat zijn organisatie de maatregelen ondersteunt hoewel ze ,,agressief, en uitzonderlijk zijn vergeleken met de internationale standaard''.

Verschillende andere, door BSE getroffen, landen hebben soortgelijke maatregelen de afgelopen jaren al doorgevoerd. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft dat eerder ook geprobeerd, maar die pogingen strandden in het Congres.

Volgens het American Meat Institute zal door de extra maatregelen de prijs van rundvlees stijgen met enkele ,,pennies per pound'' (een Amerikaanse pound is 0,4536 kilogram). Maar Veneman zei gisteren dat de consument geen prijsstijgingen mag zien.

De minister kondigde speciale maatregelen af voor de circa dertig slachthuizen die gebruik maken van de zogeheten advanced meat recovery techniek, waarmee machinaal vlees van botten wordt geschraapt. Het vlees, dat wordt verwerkt in bijvoorbeeld hamburgers, mag niet langer afkomstig zijn van schedels van runderen die ouder zijn dan dertig maanden. Het vlees mag ook geen zenuwcellen meer bevatten die rechtstreeks zijn verbonden met het ruggenmerg. Slachthuizen moeten het vlees regelmatig gaan controleren op de aanwezigheid van risicoweefsel. Het ministerie van Landbouw overweegt om dit mechanisch verwijderd vlees te verbieden voor menselijke consumptie, omdat uit onderzoek is gebleken dat 35 procent van de daaruit voortkomende producten risicoweefsel bevat. Volgens het American Meat Institute is dat cijfer verouderd, en ligt het percentage van besmetting ,,waarschijnlijk'' beneden de 10 procent.

De Food and Drug Administration, die toeziet op de veiligheid van diervoer, zal voorlopig geen verbod afkondigen op het verwerken van risicoweefsel van runderen in voer voor huisdieren, varkens en kippen. Sinds 1997 geldt er wel een verbod op het verwerken van dat risicoweefsel in voer voor runderen, schapen en geiten. Volgens een vorig jaar gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau van het Congres houden weinig bedrijven zich aan dat verbod. De FDA spreekt de uitkomst van dat rapport tegen.