Vooruitzicht beurs gemengd voor 2004

De beurskoersen op het Damrak zullen volgens analisten de komende maanden stijgen, maar groot zal de winst niet zijn. De allesbepalende factor is de economie in de Verenigde Staten.

Een rondgang langs analisten leert dat er geen eenduidig beeld is over het eindpunt van de beursgraadmeter in 2004. De voorspellingen lopen van 300 tot 390 punten. Ter vergelijking, de AEX-index eindigde gisteren op 337,04 punten. De belangrijkste index van het Damrak zal de komende maanden nog fors stijgen, aldus analist R. Scholten van Rabo Securities. ,,De positieve berichten over economische groei in de VS en de daaruit voortvloeiende hogere bedrijfsresultaten zullen de index naar ten minste 370 punten stuwen'', verwacht Scholten.

De Rabo-analist voorziet echter dat de beurs vervolgens weer zal dalen om uit te komen op 340 punten eind 2004, vrijwel gelijk aan het huidige niveau. ,,De vraag in de VS is het afgelopen jaar toegenomen door de belastingmaatregel van Bush, maar de problemen aan de aanbodkant zijn daardoor niet goed aangepakt zoals bijvoorbeeld de overcapaciteit.''

De economische perikelen in de VS zijn ook de reden dat analist K. de Kort van AFS Capital Management de index het komende jaar ziet dalen. Hij voorziet en eindstand van 300 punten, een forse daling vergeleken met de huidige stand. ,,De enorme schuldenlast in de VS, van zowel overheid, bedrijven als consumenten, zal de dollar verder doen dalen en de rente doen stijgen. De Amerikaanse economie is overeind gebleven door de belastingverlaging die voor een enorme bestedingsimpuls heeft gezorgd. Deze is dadelijk uitgewerkt'', zegt De Kort. De verwachtingen van andere banken liggen ook dichtbij de slotstand van gisteren. Zo ziet Effectenbank Stroeve de AEX eindigen op 380 punten en ING Financial Markets op 390 punten. Friesland Bank Securities gaat uit van een stand van 370 punten en Fortis ziet de index eind 2004 op 365 punten staan.