Verhalen-schilder

De Britse striptekenaar Don Lawrence, vooral bekend van de sciencefiction-series Storm en Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trigië, is overleden. Hij is 75 jaar geworden. Lawrence stierf maandag in een ziekenhuis bij zijn woonplaats Jevington (Zuid-Engeland).

Dat heeft stripuitgeverij Big Balloon uit Haarlem meegedeeld. Don Lawrence werkte bijna dertig jaar veelvuldig voor de Nederlandse uitgeverij Oberon, die in 1990 werd voortgezet door Big Balloon.

De relatie met Nederland ontstond nadat Lawrence met veel succes de verhalen over het keizerrijk Trigië had getekend voor een Britse uitgever. Ze verschenen ook in het Nederlandse jeugdblad Sjors. Toen dat met de Pep de Eppo vormde, ging Lawrence mee naar het nieuwe stripblad.

De Storm-verhalen verschenen van 1977 tot 1995 in de Eppo en de opvolgers van dat blad. Het laatste, 22ste Storm-album verscheen in 2001 en was getiteld De Armageddon Reiziger. De teksten voor de meeste afleveringen waren van de Nederlander Martin Lodewijk, die ook bekend is van Agent 327. Dick Matena schreef vier afleveringen.

Lawrence schilderde zijn strips. ,,Het is een tijdrovende manier van werken, maar gouaches maken is de enige manier om de effecten op te roepen die ik wil'', zei hij in 1994 tegen het Algemeen Dagblad. ,,Met losstaande schilderijen zou ik niet tevreden zijn. Om het schilderen te rechtvaardigen moet je een verhaal vertellen. En dat kan in strips. Een goede strip moet de hele familie plezieren.'' In 1994 kreeg hij de Stripschapprijs voor zijn ,,indrukwekkende en explosieve stijl''.

Alleen al in het Nederlandse taalgebied zijn er meer dan drie miljoen albums met tekeningen van Lawrence verkocht, meldt zijn uitgeverij Big Balloon. ,,Hoewel zijn stijl van tekenen ongeëvenaard is, is hij voor veel jonge stripmakers altijd een voorbeeld geweest'', zegt een woordvoerder. ,,Op de stripevenementen, die hij al vijfentwintig jaar in ons land bezocht, was hij een inspiratiebron voor jonge stripmakers en andere collega's, vanwege de belangstelling die hij voor hun werk toonde en voor de manier waarop hij met hen omging en hen adviseerde.''

Don Lawrence ontving prijzen in binnen- en buitenland, waaronder in 1980 de 'award' van de Britse Society of Strip Illustrators.