Van den Broek bespreekt verdrag

Oud-minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken) bereidt in Thailand, als speciale afgezant van de Nederlandse regering, het staatsbezoek voor dat koningin Beatrix samen met kroonprins Willem-Alexander half januari aan dat land brengt.

Van den Broek spreekt ook met de Thaise regering over een verdrag dat het mogelijk moet maken dat Nederlanders die door de Thaise rechter zijn veroordeeld, een deel van de hun opgelegde gevangenisstraf in een Nederlandse cel uitzitten.

Thailand heeft een dergelijk verdrag al met meerdere Europese landen gesloten. De kwestie ligt met het oog op het staatsbezoek `gevoelig' nadat onlangs in de publiciteit ophef was ontstaan over de omstandigheden waaronder veroordeelde Nederlanders, voor het merendeel gestraft voor drugshandel, gevangen worden gehouden. Op dit moment zitten er vijftien Nederlanders in een Thaise cel. Een van de bekendste gevangenen op dit moment is de Amsterdammer Machiel Kuijt.

Het Thaise dagblad The Nation meldt dat er volgens de Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Surakiart Sathirathai, ruim voor de aanvang van het staatsbezoek een verdrag met Nederland zal worden gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag doet daarover nog geen mededelingen.