Toekomst van het Stedelijk Museum is veiliggesteld

3-4 De gemeente Amsterdam stelt het afscheid van Rudi Fuchs uit, de eind 2002 afgetreden oud-directeur van het Stedelijk Museum. Reden is een onderzoek naar Fuchs' betrokkenheid bij het ontduiken van invoerbelasting bij de import van vijf schilderijen van Karel Appel. Fuchs ontkent niet, maar spreekt van ,,slordigheid''. Op 4 november, nadat een geërgerde burgemeester Job Cohen herhaaldelijk op spoed in de zaak heeft aangedrongen, meldt het openbaar ministerie van vervolging van Fuchs af te zien. Amsterdam hoopt Fuchs in de eerste helft van 2004 alsnog een afscheid aan te bieden.

24-6 Een adviescommissie onder leiding van Martijn Sanders presenteert Terug naar de top, een kritisch rapport met toekomstadviezen. Het Stedelijk moet worden verzelfstandigd en op basis van een nieuw ontwerp voor ruim 80 miljoen euro worden verbouwd. Het beschikbare budget is dan 57,6 miljoen euro.

Hans van Beers, per 1 juli de nieuwe interim-directeur van het Stedelijk, is optimistisch gestemd: ,,De staf heeft zin in een frisse start.''

11-9 De Gemeente Amsterdam zegt het Stedelijk 10 miljoen euro extra toe, op voorwaarde dat het museum voor 15 miljoen euro aan private financiers vindt. De VandenEnde Foundation meldt zich als eerste potentiële sponsor. ABN-topman Rijkman Groenink wordt voorzitter van de Raad van Toezicht, en het Stedelijk krijgt toestemming om tijdens de verbouwing te verhuizen naar het voormalige TPG-gebouw op het Oosterdokseiland. Op 2 december bestemt een ruime Kamermeerderheid 5 miljoen euro op de rijksbegroting voor cultuur 2004 voor het Stedelijk. Het gebouw aan de Paulus Potterstraat sluit op 31 december.