Tekeningen uit het jaar 2003

23 januari. `Keizer Schröder en koning Chirac' verkneukelen zich bij de kaart van `het oude Europa', waarover de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, zich laatdunkend uitlaat, als hij opmerkt dat de Verenigde Staten inmiddels liever internationale (Irak-)politiek bedrijven met Polen en andere exponenten van het `nieuwe Europa'. (Tekening Riber Hansson)

7 oktober. Arnold Schwarzenegger wordt gekozen als nieuwe gouverneur van Amerika's grootste staat, Californië. De filmheld doet een succesvolle greep naar de macht, in een recall-procedure die de zittende gouverneur, Davis, vroegtijdig tot aftreden dwingt. (Tekening Frits Müller)

25 november. De Nederlandse minister van Financiën, Zalm, maakt zich sterk voor een strikt en sober Europees financieel beleid, maar hij weet niet af te dwingen dat landen als Frankrijk en Duitsland zich houden aan regels voor een beperkt begrotingstekort, zoals voorgeschreven in het Stabiliteitspact. (Tekening Ruben Oppenheimer)

Februari. Het protest in de wereld groeit, met name in grote Europese landen als Duitsland, tegen een `imperialistische' Amerikaanse politiek die president Bush en `hard-liner' minister Rumsfeld (Defensie) zouden voeren onder de vlag van strijd tegen het internationale terrorisme. (Tekening Wolfgang Ammer)

September. Een commissie uit de Tweede Kamer begint half september met openbare verhoren, als onderdeel van een parlementair onderzoek naar de achtergronden en effecten van het integratiebeleid in Nederland. Het rapport wordt in januari 2004 verwacht. (Tekening Cyprian Koscielniak)

27 mei. Koningin Beatrix presenteert het tweede kabinet-Balkenende op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. CDA en VVD zetten hun coalitie uit Balkenende-I voort; de LPF is ingeruild voor D66. (Tekening Siegfried Woldhek)

13 januari. Het tv-programma Idols, waarin gezocht wordt naar een nieuwe popster, houdt velen in Nederland in zijn greep.

8 januari. Het gemopper op NS is niet van de lucht. De spoorwegmaatschappij verhoogt met ingang van het nieuwe jaar de tarieven met 4,9 procent, ondanks de tegenvallende prestaties van het afgelopen jaar. Demissionair minister De Boer (LPF, Verkeer) dreigt naar de rechter te stappen.

3 maart. In de Gelderse vallei breekt vogelpest uit. Het ministerie van Landbouw laat al het pluimvee in het besmette gebied ruimen.

27 februari. De Amerikaanse president Bush blikt in een toespraak vooruit op de naderende oorlog tegen Irak. Hij zegt dat de val van de Iraakse leider Saddam Hussein de democratisering zal bevorderen in het hele Midden-Oosten.

19 mei. Zelfmoordterroristen plegen gelijktijdig vijf aanslagen in de Marokkaanse stad Casablanca. Er vallen meer dan veertig doden en ongeveer honderd gewonden. (Tekening Kamagurka)

30 september. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France neemt KLM over.

19 juni. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima verwachten een kind. Hun eerste nakomeling zal, na Willem-Alexander, de tweede in de lijn van troonopvolging zijn.

6 maart. Tweespalt in de VN-Veiligheidsraad over de ontwapening van Irak. De VS, Groot-Brittannië en Spanje stellen een VN-resolutie voor die het sein zou geven tot oorlog, terwijl Frankrijk, Rusland en Duitsland een vreedzame ontwapening voorstaan.

18 juni. De Nederlandsche Bank maakt bekend dat de economische activiteit in 2003 met 0,4 procent zal afnemen.