`Speciale bewakers tijdelijk'

De Franse overheid ziet het meesturen van beveiligingsagenten op `gevoelige' vluchten als een ,,tijdelijke'' maatregel. De Verenigde Staten, die de maatregel sinds deze week afdwingen, hebben geen tijdslimiet gesteld.

De Franse restrictie past bij het Franse voorbehoud dat de weging van de veiligheidsrisico's de verantwoordelijkheid van Frankrijk zelf blijft. Frankrijk zet sinds vorige week dinsdag, 23 december, speciale veiligheidsagenten in op vluchten naar de VS. Deze agenten zijn bewapend met knuppels waarmee stroomstoten gegeven kunnen worden. Op 24 en 25 december werden enkele vluchten van Air France van Parijs naar Los Angeles geannuleerd. De ingezette agenten zijn, conform de Amerikaanse eisen, overheidsfunctionarissen en maken deel uit van een speciale eenheid van de gendarmerie.

Die eenheid is vooralsnog beperkt van omvang, omdat de Franse overheid de beveiliging van luchthavens en vliegtuigen sinds 1994 heeft gedelegeerd aan de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen zelf. Zo maakte Air France enkele dagen na de aanslagen van 11 september 2001 bekend ,,speciaal opgeleide agenten'' in te zetten op ,,bepaalde'' vluchten. De agenten werden betrokken van het bedrijf Pretory, dat juist deze week failliet werd verklaard.

Naar aanleiding van het faillissement schreef dagblad Libération gisteren dat het personeel van Pretory niet voldeed aan de eisen van betrouwbaarheid. Volgens de onbevestigde berichten van de krant zou het bedrijf zijn medewerkers gerekruteerd hebben onder ,,uitsmijters en oud-militairen''. Een aantal zou met justitie in aanraking zijn geweest en één medewerker zou veroordeeld zijn geweest wegens moord. Air France zou de helft van de honderdveertig door Pretory geleverde veiligheidsagenten niet gekend hebben.

Air France weigert commentaar te leveren op de berichten van Libération. Andere Fransen kranten maken geen melding van de veronderstellingen.