`Slechte tijd om te solliciteren'

Lilian Schots-Smit studeerde vorig jaar af als juriste. Ze werkte een jaar bij de Vestra, de branche-organisatie voor de commerciële televisie. Sinds het aflopen van haar jaarcontract is ze werkzoekend.

,,Je praat er over op feestjes, je polst je netwerk, dan merk je dat het geen gunstige tijd is om te solliciteren. December is ook geen handige maand om op zoek te gaan naar een baan. In januari kan dat veranderen. Dan zijn de begrotingen bekend bij bedrijven.

Dit jaar was leerzaam, maar ook zwaar. Het begon positief met mijn nieuwe baan. Ik ben vorig jaar mei afgestudeerd als jurist, met mediarecht als specialisatie. Daarvoor heb ik jarenlang gewerkt als producer in de mediasector, aan reclamespotjes en bedrijfsfilms. In 1996 – ik was toen 38 – is mijn dochter geboren en ben ik gestopt met werken. Maar na achttien maanden wilde ik weer wat doen en ben ik rechten gaan studeren.

Thuiszitten is aan mij niet besteed. Ik wil wat doen, heb altijd nieuwe plannen. Vorig jaar december ben ik aan de slag gegaan bij de Vestra, de brancheorganisatie voor de commerciële televisie als secretaris. Je schrijft vooral aanbevelingen, beleidsnotities en houdt Europese ontwikkelingen in de gaten. Het was eenzaam werk. Je mist de toetssteen van collega's. Een zware juridische functie, zeker voor iemand die net is afgestuurd. Strikt juridisch werk is erg procedureel, terwijl ik graag meteen zoek naar een oplossing.

Na een half jaar ben ik voorzichtig gaan rondkijken. Ook de Vestra moet bezuinigen. Ik had een jaarcontract en zag de bui aankomen. Het contract werd niet verlengd. Ik dacht wel: ik moet het jaar gewoon uitdienen en niet weggaan voordat ik iets anders heb.

Eigenlijk was het ook een opluchting toen het werk begin deze maand ophield. Natuurlijk maak je je wel zorgen. Je had een baan waarmee je goed verdiende, en nu mis je die inkomsten tijdelijk. Gelukkig hebben wij geen zware hypotheek en kunnen we ook leven van het inkomen van mijn man. Mijn vriendinnen verwachten dat ik zo weer wat anders zal vinden. Zelf ben ik ook optimistisch.

Het is even wennen dat je weer moet solliciteren, brieven schrijven. Je moet jezelf verkopen, dat komt snel zo protserig over. In het verleden werd ik meestal via via gevraagd voor een baan.

Het liefst ga ik weer productieachtig werk doen in de mediabranche, waarbij ik mijn juridische kennis van contracten en auteursrecht kan gebruiken. Ik houd van verantwoordelijkheid en aanpakken. Als het aan mij ligt, ga ik per 1 januari weer aan de slag.''

    • Philip de Wit