Sir Tim en Sir Clive

Tim Berners-Lee, de Britse natuurkundige die geldt als een van de grondleggers van het internet, mag zich voortaan Sir Tim noemen. Zijn ridderslag is een van de honderden onderscheidingen op de vandaag bekend gemaakte New Year honours, die de Britse regering traditioneel uitreikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt.

Berners-Lee (48) schreef in 1989 het eerste computerprogramma waarmee documenten via hyperlinks met elkaar konden worden verbonden. Dat zou later uitgroeien tot het world wide web, het moderne `klikbare' gezicht van het internet. Berners-Lee werkt bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston.

De meeste lintjes gaan naar gewone mensen die goed werk doen in onderwijs, gezondheidszorg of sociale diensten. Onder de bekende Britten op de lijst bevinden zich dit jaar alle spelers van het Engelse rugbyteam dat vorige maand wereldkampioen werd. Coach Clive Woodward wordt Sir Clive, terwijl de spelers lagere onderscheidingen krijgen: OBE's en CBE's, wat respectievelijk staat voor Officer en Commander in de Order of the British Empire.

Die lintjes hebben naar het zich laat aanzien hun langste tijd gehad. De namen herinneren aan een wereldrijk dat er niet meer is. Ook het ridderschap beschouwen sommigen als gedateerd. Downing Street zegt een relevanter en eigentijdser systeem te willen.