Sars zaait wereldwijd paniek en kost 900 mensen het leven

11-2 De autoriteiten in de Chinese provincie Guangdong melden dat ruim 300 mensen sinds november 2002 zijn getroffen door een mysterieuze longziekte. Vijf mensen zouden aan de ziekte zijn overleden.

22-2 In een ziekenhuis in Hongkong wordt een hoogleraar medicijnen uit Guangdong opgenomen, nadat hij een nacht heeft doorgebracht in hotel Metropole, waar hij verschillende mensen blijkt te hebben besmet die de ziekte meenemen naar onder andere Toronto en Singapore.

12-3 De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat wereldwijd alarm naar aanleiding van uitbraken van de longziekte in Hongkong, Vietnam en Zuid-China.

15-3 Voor het eerst duikt de naam sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) op. De WHO adviseert reizigers om landen waar sars heerst te mijden.

27-3 Hongkong sluit scholen en komt met een speciale quarantaine-wet, op grond waarvan drie dagen later het complete appartementencomplex Amoy Gardens met 213 inwoners wordt afgesloten.

16-4 De WHO bevestigt dat sars wordt veroorzaakt door een zogeheten corona-virus. De organisatie oefent druk uit op China, dat gegevens over de verspreiding van de ziekte zou achterhouden. Daarop komt China met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het aantal ziektegevallen aanzienlijk hoger ligt.

8-5 De WHO schat dat niet zoals eerst gedacht ruim 5 procent, maar ongeveer 15 procent van de slachtoffers van sars daadwerkelijk aan de ziekte overlijdt.

12-5 De autoriteiten in Peking isoleren complete woonwijken om de verspreiding van sars tegen te gaan.

23-5 Volgens onderzoekers is het sars-virus mogelijk afkomstig van de civetkat, een delicatesse uit Guangdong.

5-7 WHO meldt dat sars onder controle is. Wereldwijd zijn tot september 774 mensen aan de ziekte overleden, het aantal geïnfecteerden wordt geschat op 8.098. Hoewel het aantal slachtoffers relatief beperkt is gebleven is de economische schade in Zuidoost-Azië en vooral in de luchtvaartindustrie enorm.