Regering VS doet efedrine in de ban

De Amerikaanse regering heeft besloten het voedingssupplement en dopingmiddel efedrine te verbieden. Het verbod wordt binnen twee maanden van kracht, liet minister Thompson van Volksgezondheid gisteren weten.

Het verbod komt na een uitgebreide wetenschappelijke studie naar 16.000 klachten over negatieve bijwerkingen. Het gebruik van het dieetmiddel kan schade aan het hart veroorzaken. Door sporters wordt efedrine gebruikt om hun prestatievermogen te vergroten. In de Verenigde Staten zouden na het gebruik van het middel ruim hondervijftig mensen zijn overleden. Onder hen Steve Bechler, honkballer van de Baltimore Orioles, een team dat uitkomt in de hoogste professionele klasse in Amerika. Bechler overleed eerder dit jaar aan een hartaanval.

Thompson zei dat efedrine ,,te gevaarlijk is voor gebruik''. ,,Het moment om te stoppen met het gebruik van dit product is nu. Ik wil niet dat mensen het gaan gebruiken met de gedachte dat ze er gewicht door kunnen verliezen'', aldus de minister.

Efedrine staat op de lijst van verboden middelen. Het middel wordt toegevoegd aan voedingssupplementen en kan helpen gewichtsverlies te bewerkstelligen. Dat kan van belang zijn bij sporten als boksen en judo. Ook verruimt het middel de luchtwegen; het komt veel voor in hoestdrankjes en neussprays en -druppels. Het middel zorgt ook voor een stijging van de bloeddruk. In het verleden is al regelmatig een link gelegd met gebruik van het middel en hartaandoeningen, ook bij `gezonde' mensen.

Zes Amerikaanse atleten en een wielrenner zijn positief bevonden in dopingcontroles. Dit heeft het Amerikaanse olympisch comité USOC gisteren bekendgemaakt. Zeven andere gevallen zijn nog in onderzoek. Van de betrapten waren al enkele namen bekend, zoals atlete Kelli White, wereldkampioene op de 100 en 200 meter. Zij werd betrapt op modafinil. De andere vijf zijn sprinter Chryste Gaines, hordenlopers Sandra Glover, Chris Phillips en Eric Thomas en de kogelslingeraar John McEwen. Allen gebruikten modafinil. McEwen testte ook positief op de steroïde THG. Wielrenner Adham Sbeih werd betrapt op EPO.

Alle van doping beschuldigde topsporters wachten nog op de uitslag van hun strafmaat.