Proces Bikker twijfelachtig

De voortgang van het proces tegen de oorlogsmisdadiger Herbert Bikker is hoogst twijfelachtig geworden. Volgens een arts, gespecialiseerd in ziekten bij ouderen, kan de 88-jarige Bikker door een beperkt concentratievermogen en een verslechterd geheugen niet alles volgen wat in de rechtszaal wordt gezegd. De rechtbank in het Duitse Hagen twijfelt openlijk of Bikker nog wel in staat is zichzelf te verdedigen. ,,Die vergeetachtigheid is ernstig'', aldus rechtbankpresident Herkenberg. ,,Hij moet weten dat sommige uitspraken belastend voor hem kunnen zijn.''

Geriater Schmidt, die gisteren verslag uitbracht, stelt dat Bikker hooguit één uur per dag terecht kan staan. Herkenberg vraagt zich af of dat toereikend is. Eerder concludeerden artsen dat Bikker maximaal twee uur per dag in de rechtszaal kan zijn. Op 9 januari wordt op basis van alle medische rapporten een beslissing over de voortgang van het proces genomen.

Bikker staat terecht voor moord op de Nederlandse verzetsman Jan Houtman in november 1944. De SS'er schoot Houtman op de vlucht neer en executeerde hem daarna met een mitrailleursalvo. Bikker was gisteren niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens een arts die hem moest halen, weigerde Bikker zijn huis te verlaten. ,,Ik wil rust'', had Bikker verklaard. Volgens Herkenberg heeft het weinig zin Bikker te dwingen, omdat door de opwinding zijn gezondheid dan waarschijnlijk zou verslechteren.

Het proces tegen Bikker verloopt sinds de start in september met horten en stoten. Bikker heeft last van een hoge bloeddruk en klaagt over ernstige hoofdpijnen. Zijn medicijnen neemt hij onregelmatig, wat zijn gezondheid niet ten goede komt. Verschillende zittingen zijn uitgesteld. Eenmaal is hij tijdens een rechtszitting onwel geworden. Het openbaar ministerie denkt nog enkele zittingen nodig te hebben, voordat er een eis tegen Bikker kan worden geformuleerd. De advocaten van Bikker hebben altijd gezegd dat hij door een beginnende dementie niet in staat is terecht te staan. ,,Ik heb het gevoel dat alles wat hier gezegd wordt, min of meer aan hem voorbij gaat'', zegt advocaat Eissenhuth.

In 1949 werd Bikker voor zijn oorlogsmisdaden veroordeeld tot de doodstraf. Deze straf werd later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker uit de Koepelgevangenis in Breda.