Politie rolt twee jeugdbendes op

Met de aanhouding van twee jeugdbendes in Harkstede (Gr.) en Oude Pekela zijn tientallen diefstallen, vernielingen en gevallen van brandstichting opgelost.

In Oude Pekela hield de politie twintig jongeren aan tussen de twaalf en tweeëntwintig jaar, die de afgelopen twee maanden tientallen vernielingen pleegden in winkelcentrum De Helling in Oude Pekela. Onder meer werden winkelwagens, vuilnisbakken en winkeldeuren in brand gestoken en vernield. De schade bedraagt ongeveer 15.000 euro.

Een 19-jarige gooide afgelopen week een volgens de politie levensgevaarlijke vuurwerkbom op de parkeerplaats van het winkelcentrum. Een passerende gemeenteambtenaar zag het brandende projectiel een steigerbuis gevuld met kruit, gewikkeld in een handdoek – en trapte het vuur uit voor het kon ontploffen. De bom is meegenomen door het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht en wordt onderzocht in het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. ,,Gekeken wordt hoeveel kruit er in zat en wat de gevolgen hadden kunnen zijn bij ontploffing'', aldus een woordvoerder, die spreekt van een ,,fragmentatiebom''. ,,Vermoedelijk was het effect bij ontploffing dat van een handgranaat geweest.'' De 19-jarige verdachte had een verboden vuurwerkpistool in bezit.

In Harkstede werden 22 jongeren aangehouden van tussen de vijftien en achttien jaar oud. Elf van hen pleegden vorig en dit jaar inbraken in woningen en bedrijven in Harkstede, Appingedam, Scharmer, Groningen en Haren. De andere elf worden verdacht van heling van de gestolen waar. De buit bestond uit laptops, cd's, fietsen, autoradio's, geld, fietsonderdelen en rookwaar. Doel was extra zakgeld te krijgen, aldus de politie. Een klein deel van de buit is teruggevonden. De hoofdverdachten zijn een 18-jarige en een 17-jarige, beiden uit Harkstede. De 18-jarige werkte een poos als schoonmaker en stal laptops van bedrijven waar hij werkte. De 17-jarige werkte tijdelijk in een rijwielzaak en ontvreemdde onder meer fietsen van zijn baas. De ouders waren niet op de hoogte van de activiteiten van hun kinderen, die niet eerder met de politie in aanraking waren geweest.