Meer foto's uit het jaar 2003

22 april. Voor het eerst in tientallen jaren kunnen shi'itische moslims een pelgrimstocht maken naar het heiligdom van Imam Hussein in de zuidelijke stad Kerbala in Irak. Onder Saddam Hussein was deze bedevaart verboden. (Foto VII, James Nachtwey)

5 juni. De Amerikaanse president Bush begroet militairen op de basis As-Sayliyah in Doha, Qatar. De legereenheden leveren een bijdrage aan de Amerikaanse militaire actie in Irak, vanuit het commadocentrum dat in Qatar was gevestigd. (Foto AP)

14 juli. Hij zou ,,aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen'' om zijn Amerikaanse collega Lance Armstrong van diens vijfde eindzege in de Tour de France af te houden. Maar vijf kilometer voor de finish in de bergetappe naar Gap kwam een einde aan de jacht die de Spaanse wielrenner Joseba Beloki maakte op de gele trui. Terwijl hij tweede stond in het algemeen klassement op veertig seconden van Armstrong, ging hij onderuit in de afdaling van de Col de la Rochette en moest per ziekenauto worden afgevoerd. (Foto AP)

21 juli. Soldaten van het regeringsleger in de Liberaanse hoofdstad Monrovia (West-Afrika) bereiden zich voor op gevechten met de rebellengroep Lurd. De regering van president Charles Taylor wordt in augustus verdreven. Een internationale vredesmacht probeert de orde in het door burgeroorlog verscheurde land te bewaren. (Foto AFP)

14 augustus. Duisternis valt over New York door een stroomstoring die het noordoosten van de Verenigde Staten en delen van Canada treft. Aanvankelijk wordt gevreesd voor een terroristische aanslag. De oorzaak blijkt louter technisch van aard te zijn. Problemen in het stroomnet van de staat Ohio leiden tot een kettingreactie elders. (Foto AP)

19 augustus. Familieportret van de Palestijnse extremist Raed Mesk met zijn kinderen Mo'men (3) en Sama (2), kort voordat hij zichzelf opblaast in een stadsbus in Jeruzalem. Bij deze zelfmoordactie komen twintig Israeliërs om het leven, onder wie zes kinderen, terwijl meer dan honderd mensen gewond raken. (Foto AP)

24 augustus. Operazangeres Lot Visser neemt deel aan een project voor beeldende kunst, `De Side Show', met werk van jonge kunstenaars in een huis, een tuin en in het water bij Kinderdijk. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)

4 oktober. Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, en Yad Alawi, lid van de Iraakse regeringsraad, wonen in de stad Kirkush een ceremonie bij voor de diplomering van 700 Iraakse militairen die zijn getraind door Amerikanen. Een derde van de opgeleide Irakezen is inmiddels gedeserteerd. (Foto Magnum, Ilkka Uimonen)

Oktober. Palestijnen klimmen over een muur in Abu Dis, Oost-Jeruzalem, zodra Israëlische militairen uit het zicht zijn verdwenen. Israel bouwt een afscheidingslinie om Palestijnse extremisten te weerhouden van het plegen van aanslagen. (Foto Magnum, Larry Towell)

3 oktober. Koningin Beatrix in gezelschap van de kunstenares Wafae Ahalouch el Keriasti, een van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2003. De koningin reikte de prijzen uit in het Paleis op de Dam. (Foto Bram Budel)

30 oktober. Een deel van de inboedel van het failliet verklaarde restaurant Vossius in Amsterdam wordt geveild via internet. Het restaurant was eigendom van gastheer John Vincke (links op het portret) en chef-kok Robert Kranenborg (rechts). De eigenaren ambieerden de felbegeerde drie sterren te halen, het hoogst haalbare voor restaurants. (Foto Bram Budel)

20 november. Twee zware bomaanslagen treffen Britse doelen in de Turkse hoofdstad Istanbul. Het Britse consulaat-generaal en een Britse bank worden deels verwoest. Vijf dagen eerder zijn twee synagogen in de stad doelwit van aanslagen. Bij de zelfmoordacties, uitgevoerd door moslimextremisten, vallen tientallen doden. (Foto Corbis, Lynsey Addario)

26 december. Een vrouw, omgekomen bij een aardbeving in de historische stad Bam in het zuidoosten van Iran. Gevreesd wordt voor circa 50.000 doden. Een even groot aantal is gewond geraakt. Ruim 100.000 mensen zijn dakloos geworden. (Foto AP)