Mag Thabo Mbeki feestvieren in Haïti?

Waar kun je de start van 2004, tien jaar nadat het allemaal goed kwam tussen blank en zwart in Zuid-Afrika, beter vieren dan in Haïti? Het land viert morgen 200 jaar onafhankelijkheid van Frankrijk en het leek de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki wel een aardig idee om er bij te zijn.

Tenslotte is Haïti het eerste land is dat zich losworstelde van blanke overheersing en Zuid-Afrika het laatste. En dus zond de president deze week niet alleen zichzelf, zijn minister van Buitenlandse Zaken en een oorlogsfregat naar de Caraïben, maar ook tien miljoen rand (1,2 miljoen euro), een vijfde van het budget dat de regering dit jaar wil uitgeven aan de viering van tien jaar democratie in eigen land.

Het is een grove schande, gilt de blanke oppositie nu aan de vooravond van het jubileum van de Grote Verzoening. Want Haïti, is dat niet het land waar in 2000 president Jean-Bertrand Aristide via omstreden verkiezingen werd herkozen? Is Haïti niet het armste land van Latijns-Amerika waar oppositieaanhangers zonder opgaaf van reden worden opgepakt en ook de afgelopen dagen weer doden en gewonden vielen bij protesten? Of heeft de Zuid-Afrikaanse regering het oog voor dergelijke mensenrechtenschendingen misschien voor altijd verloren, net als in Zimbabwe, aldus de Democratic Alliance.

De regering is furieus over alle kritiek op Mbeki's bezoek aan Haïti. ,,Over welke mensenrechtenschendingen heeft de oppositie het eigenlijk'', vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,De uitdagingen voor de mensen van Haïti voeden weer de stereotype neiging van de blanken'', gromde minister Aziz Pahad, ,,om de zwarten in Afrika en elders in de diaspora te portretteren als mislukt en hopeloos.''

2004, tien jaar na het einde van het verleden is nog niet begonnen. Het belooft een gezellig jaar te worden.