Koerden eisen oliestad Kirkuk op

Enkele duizenden Arabische en Turkmeense Irakezen hebben vandaag in de noordelijke stad Kirkuk geprotesteerd tegen nieuw-verwoorde eisen van de Koerden die deze oliestad willen incorporeren in hun provincies waarvoor ze vergaande autonomie wensen.

Bij de betoging vielen twee doden en 14 gewonden toen Koerdische schutters het vuur openden. De demonstranten, die ,,Kirkuk, Iraakse stad'' scandeerden, riepen op tot verdrijving van de Koerden uit Kirkuk.

Een week geleden demonstreerden duizenden Koerden in Kirkuk om de stad juist voor zich op te eisen. Het regime van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein heeft zich jarenlang ingespannen om Kirkuk en andere steden in het noorden te arabiseren en de Koerden hameren erop dat de demografische veranderingen worden teruggedraaid. De spanning in de stad van 750.000 inwoners is de laatste weken hoog.