`Kamer is geen slangenkuil'

Laetitia Griffith (38) kwam in januari 2003 in de Tweede Kamer. Zij is justitiewoordvoerder van de VVD-fractie. Eerder werkte ze op het ministerie van Justitie.

,,Voordat ik Kamerlid werd, maakten we als kandidaten een bustochtje. Annemarie Jorritsma was gids en aangekomen bij de dierentuin zei ze: `let u goed op de slangenkuil, want daar komt u straks in terecht!' Met haar ervaring wist ze waarover ze het had. Maar ik moet zeggen dat Kamerleden, door de verschillende partijen heen, sociale en vriendelijke mensen blijken, die hun werk heel serieus nemen.

Ik had eigenlijk meer vechten verwacht. Ik denk wel dat het harder en venijniger zal worden naarmate de kabinetsperiode vordert en de verschillen tussen de partijen duidelijker worden. Dan moet ik goed blijven bedenken hoe ik eventueel na vier jaar weer de Kamer wil uitstappen. In een situatie waarin iedereen elkaars concurrent is, moet je ervoor zorgen dichtbij jezelf te blijven.

Binnen de VVD-fractie krijg je heel veel vrijheid. Ik wist eigenlijk niet wat mij in dat opzicht te wachten stond, en als beleidsadviseur op het ministerie was ik veel vrijheid gewend. Je moet als Kamerlid je eigen ruimte, en je eigen stijl ontwikkelen.

Ik ben helemaal vóór de dualistische opstelling die we als VVD-fractie ten opzichte van het kabinet innemen. Mijn instelling is: binnen de grenzen van het regeerakkoord kan het kabinet op het gevoerde beleid worden afgerekend. Daarom zit ik Donner ook zo achter z'n broek: het beleid om drugskoeriers met minder dan 2,9 kilo coke op Schiphol te laten gaan, houdt bijvoorbeeld helemaal geen rekening met de situatie in de bronlanden. Welke drempel is er nog voor een Antilliaanse huismoeder om als koerier te gaan optreden, als het risico van gevangenisstraf en de schande van het achterlaten van haar kinderen zijn verdwenen? Het is te eenvoudig om alleen maar te zeggen: we laten drugskoeriers gaan want we hebben onvoldoende capaciteit om ze te vervolgen.

Dit kabinet stelt: we gaan duidelijke regels stellen, en van alles en nog wat bij het gezin neerleggen. Maar soms is dat te makkelijk. Veel problemen liggen bij mensen die zich van de samenleving en regels weinig aantrekken.

Ik ga volgend jaar in debatten vaker zeggen dat ik geen vragen heb, als ik het ergens mee eens ben. Die neiging bij Kamerleden maar spijkers op laag water te zoeken om een vraag te kunnen stellen om zo in de handelingen te komen, bevalt me niet. Het vreet tijd, en maakt het Kamerwerk saai.''

    • Raymond van den Boogaard