`Jongeren zijn zeer betrokken'

Jorrit de Jong (28) is mede-oprichter van `United Knowledge', een bedrijf dat internetconcepten bedenkt voor de overheid. Ook is hij initiatiefnemer van Politiek-digitaal.nl, een website die `het democratisch potentieel van de nieuwe media wil ontsluiten'.

,,Eén van de problemen van het huidige politieke debat is dat je al snel weet uit welke hoek de wind waait. Marcel van Dam is daarvan een exponent. Net als zijn tv-programma Het Lagerhuis, de grote Ik-Heb-Een-Mening-Show. Dat kunstmatige vind ik afstotelijk. Als je níet weet waar iemand staat, als iemand niet bij een institutie te plaatsen is, dan verwart dat. En dan kun je meer speldenprikken uitdelen. Ongrijpbaarheid is het wapen van mÍjn generatie.

Je hebt natuurlijk ook jongeren die voor ouderen willen spelen. Die noem ik de naaktslakken: omdat ze zich zo slijmerig over de gebaande paden bewegen. Je ziet ze veel bij gesubsidieerde jongerenclubs. De jongeren die het debat in de toekomst zullen veranderen, noem ik de fuckers. Neem de jongeren die flashmobs organiseren, waarbij individuen via internet afspreken plotseling ergens iets ludieks te doen. Daarna lost zo'n groep weer op in het niets. Wat zij daarmee laten zien is: we zijn er wel, we laten ons mobiliseren, we zijn in staat collectief op te treden. Maar we doen dat alleen als we dat origineel vinden. Het bewijst dat er een enorm potentieel aan actiebereidheid is.

Ik organiseerde dit jaar met Coolpolitics, een club voor politieke vernieuwing, voor het eerst een politiek debat op het popfestival Lowlands. We rekenden op 150 mensen, maar er zaten er 2.500 vijf kwartier te discussiëren. En het was ruíg. Als je debatten voert vanuit de energie die op zo'n festival al aanwezig is dan komt er ongelooflijk veel uit. We gaan dit soort debatten het komend jaar ook op andere festivals organiseren.

Jongeren zijn wel degelijk betrokken. Het gaat er alleen om dat je het politiek debat in henzelf moet ontsluiten. Je moet het niet als beleidssaus over ze heen gieten. Het debat is in Nederland te veel een instrument geworden. Neem de normen-en-waardendiscussie. Ik zal het komend jaar met interesse volgen hoe die gaat verlopen. Ik sprak Dries van Agt daarover voor Politiek-digitaal.nl. Hij noemde het normen-en-waardendebat en het ethisch reveil uit de jaren '70 onvergelijkbaar: het ethisch reveil was bedoeld om wetgeving over zaken als euthanasie en abortus in de samenleving te verankeren. Maar Balkenende wil juist dereguleren. Waar dient zo'n debat dan toe? De overheid is niet boos maar verdríetig. Dat is ongeveer de boodschap.''

    • Margriet Oostveen