`Ik ga me vastbijten in Ahold'

Pieter Lakeman is directeur van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie:

,,In het Ahold-dossier ga ik volgend jaar heel actief worden. Het afgelopen jaar heb ik drie aangiftes gedaan, twee bij justitie tegen onbekende daders in handel met voorwetenschap en wegens gerommel met aandelen van Ahold-dochter Disco in Zuid-Amerika, en een aangifte bij de beurs wegens het achterhouden van informatie. Daar heb ik een bedankbriefje voor gehad, maar verder niets. In Nederland wordt niets gedaan tegen witteboordencriminaliteit. Maar neem nu Italië, bij ons bekend als maffialand. Maar in die Parmalat-affaire wordt direct keihard opgetreden, hier doet justitie niets tegen witteboordenzwendel.

Door de Ahold-fraude is het grote publiek iets meer doordrongen van de relativiteit van het belang van accountants, al verwacht ik volgend jaar wel een restauratie, dat zie je altijd als de zwendeltjes uit het geheugen zijn verdwenen. En de Ahold-zaak heeft in het bedrijfsleven allerlei irreële verwachtingen verminderd, ik durf niet te zeggen weggenomen, zoals het idee dat jaarrekeningen van bedrijven altijd kloppen. Bovendien is het gekke idee opgeruimd dat zwendeltjes alleen in Amerika optraden, en hier niet.

Welke zaken komen voor mij tot ontknoping volgend jaar? Eigenlijk alleen de toetsing van de jaarrekening van het jaar 2000 van KPN bij de rechter. Dat Ahold-gedoe gaat ook nog jaren duren, ik ga me daarin vastbijten, ik heb ze nu nog vrij losjes in de tanden. Ik ben bezig aandeelhouders te vinden om Cees van der Hoeven, de voormalige bestuursvoorzitter, te plukken en hem persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade die beleggers hebben geleden. Ik vermoed dat hij nog wel een soort gouden handdruk zal krijgen van Ahold. Hij heeft dan een vordering op Ahold, wij hebben een vordering op hem, dan leggen we beslag op zijn vordering. Van der Hoeven was een van de voorste voorlopers in het verrijkingscircus van Nederland en ik heb de indruk dat hij daarom nog steeds persona grata is in de top van het bedrijfsleven, niet uit respect, maar uit dankbaarheid, omdat hij met de uitdeling van opties het pad heeft gebaand voor iedereen. Ik denk aan een claim van 30 miljoen euro om Van der Hoeven in de bijstand te krijgen. Achter Meurs, de financiële man, ga ik niet aan. Dat was een meeloper. Ik vind het ontzettend onsympathiek om je aan de knechten te vergrijpen. Overigens heb ik ook nog een goed voornemen. Ik ga proberen volgend jaar de prijs voor het slechtste jaarverslag weer uitgereikt te krijgen.''

    • Menno Tamminga