Het bewogen jaar van de paradepaardjes van Oranje

29-3 Ondanks een goede eerste helft speelt het Nederlands elftal in De Kuip met 1-1 gelijk tegen directe concurrent Tsjechië. Het staat dan al vast dat de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap een harde dobber gaat worden.

2-4 Oranje ontsnapt aan een blamage. In een splinternieuw, prestigieus stadion van het straatarme staatje Transnistrië winnen de paradepaardjes van vele internationale topclubs ternauwernood van Moldavië. De overwinning (2-1) wordt pas zes minuten voor het einde veiliggesteld door een zondagsschot van Mark van Bommel.

10-9 In Praag is het Nederlands elftal al na veertien minuten verslagen in de cruciale wedstrijd tegen Tsjechië. Edgar Davids wordt met een tweede gele kaart uit het veld gestuurd en krijgt bovendien een strafschop tegen. Oranje verliest kansloos met 3-1. Tsjechië plaatst zich, het team van de fel bekritiseerde bondscoach Dick Advocaat moet play-offduels spelen.

15-11 Schotland als tegenstander zorgde bij de loting voor een jubelstemming, maar op Hampden Park in Glasgow verliest het Nederlands elftal met 1-0. Tegen beter weten in heeft Advocaat gekozen voor het tandem Van Nistelrooy-Kluivert in de aanval, maar tussen het tweetal blijkt in de wedstrijd weer geen enkele chemie te bestaan.

19-11 Onder aanvoering van de negentienjarige Wesley Sneijder, die bij vier treffers is betrokken, plaatst het Nederlands elftal zich alsnog voor het Europees Kampioenschap in Portugal dankzij een eclatante 6-0 overwinning op Schotland. Het team weigert na afloop de pers te woord te staan omdat de journalisten de afgelopen maanden te negatief zouden hebben bericht over de spelers. Na afloop verklaart coach Dick Advocaat dat hij net op tijd de langverwachte en door iedereen geadviseerde verjonging heeft doorgevoerd.