Het Beeld

Er is een periode van twee maanden verstreken, dus is het tijd voor de Fruitschaal: de top-5 van appels en peren, rijp en groen de beste langlopende Nederlandse tv-producties in november en december. Ze worden hierbij genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf; evenals in september en oktober waren eerdere winnaars Andere tijden, Barend & Van Dorp en Kopspijkers net niet goed genoeg. Weg uit de schaal zijn de beëindigde gesprekkenserie van Astrid Joosten Oog in oog (VARA) en het tot de orde van de dag terugkerende Peter R. de Vries, misdaadverslaggever (SBS6). Wel bewonderde Charlie da Silva gisteren nog één keer Mabel: ,,Een wijf dat niet ouwehoert is een vent. Ze scháákt, Friso!''

5 (-) Jiskefet (VPRO). Het korte seizoen was, mede door de fijnafstemming van regisseur Ellen Jens, beter dan de laatste jaren gebruikelijk: scherpe, niet alleen maar absurde satire. Klein dipje in het midden, waarin drie afleveringen lang het oude succes van de `lullo's' werd uitgemolken in het decor van commerciële tinnef à la Jensen!

4 (3) Boulevard (RTL4). Dagelijks baken in de oceaan van showbizz-nonsens, altijd alert, ook met de kerstdagen. Gisteren werden gerechtelijke stappen van de ouders van het ontvoerde meisje Lusanne van der Gun tegen de oudejaarsconference van Lebbis & Jansen alleen hier opgemerkt. Plaatsje gezakt wegens veelvuldige vervanging van vaste presentator Beau van Erven Dorens door stijve voetbalhork Wilfred Genee. Zonder Beau's ironie valt de formule door de mand, en wordt verbeten partijdigheid, bijvoorbeeld ten gunste van Albert Verlinde's musicals, Idols en de as Hollywood-Pentagon, ineens hinderlijk.

3 (-) Lieve mensen (VPRO). Vernieuwende dramaserie van Maria Goos (ook regie) en Michel Langenberg neigt naar klassieke grandeur, door gebeeldhouwde dialogen en fraai spel van Peter Blok en Loes Luca. Klein minpuntje: het gekunstelde format van driemaal acht minuten.

2 (4) Tegenlicht (VPRO). Ongelooflijk hoge gemiddelde kwaliteit in documentaireserie over buitenland, wetenschap en samenleving. Onder meer heel goed waren Vlucht uit de hemel van Leonard Retel Helmrich, IDFA-winnaar Checkpoint, Shuchen Tans Mission Impossible en Wim op de berg van Edmond Hofland en Hans Fels.

1 (1) PaPaul (VARA). Onverminderd het origineelste, leukste en vaak ontroerendste programma van dit seizoen. Paul de Leeuw ontvangt in zijn keuken stotterende tieners, een dozijn chef-koks, Ute Lemper, een in Idols uitgelachen puber, zijn eigen moeder, een psychotherapeut en nog veel meer. Homo's doen het goed op tv, beter dan macho's (Barend & Van Dorp) of zeurvrouwen (Anita Witzier). Ook de cameraman komt nu in beeld, want het publiek mag best weten dat het televisie is.

Rotste fruit van het seizoen: Idols (RTL4), een miezerig, akelig berekenend exploitatieprogramma, waar zelfs De Telegraaf en een deel van het miljoenenpubliek genoeg van beginnen te krijgen.

Conclusie van de Fruitschaal: de VPRO slaat terug en is nog niet verloren, zeker niet als mogelijke fusiepartner van VARA en NPS.

    • Hans Beerekamp