Foto's uit het jaar 2003

7-12 januari. Op de Vakantiebeurs in Utrecht doen jaarlijks tienduizenden Nederlanders inspiratie op voor het nieuwe seizoen. De meeste vakanties, vooral de kortere, worden in eigen land doorgebracht. Frankrijk en Spanje blijven de populairste buitenlandse bestemmingen. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)

1 februari. Bij terugkeer naar de aarde spat het Amerikaanse ruimteveer Columbia uiteen boven Texas. De bemanning – vijf mannen en twee vrouwen, onder wie een Israëlische piloot – komt om het leven. (Foto AP)

3 maart. Vogelpest breekt uit in de Gelderse Vallei rondom Barneveld. Pluimvee wordt massaal geruimd om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook dieren van particulieren (`hobbykippen') moeten worden afgemaakt. (Foto Eric Brinkhorst)

5 maart. Een microfoontje? Een schroef! In felle bewoordingen weerspreekt premier Balkenende beschuldigingen van prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn als zouden bandopnamen zijn gemaakt van een gesprek met RVD-directeur-generaal Brouwers. De prinses en haar man voelen zich tegengewerkt door de koninklijke familie en diverse overheidsdiensten. (Foto Roel Rozenburg)

6 maart. Bij een Israëlische vergeldingsactie komen elf Palestijnen om in het vluchtelingenkamp Jabaliya in de Gazastrook. Dit geweld volgt op een zelfmoordactie van een Palestijnse extremist op een bus in Haifa die vijftien Israëliërs het leven kost. (Foto Reuters)

7 april. Amerikaanse mariniers sporen infanteristen aan een brug bij Bagdad te passeren, op weg naar het centrum van de Iraakse hoofdstad. (Foto AP)

22 maart. Een Iraakse militair komt om in de strijd met Britse troepen op het schiereiland Al-Faw in het zuiden van Irak. De oorlog, begonnen op 20 maart, zal ruim twee weken duren. (Foto AP)

10 april. PvdA-leider Wouter Bos keert terug naar zijn werkkamer, nadat kort tevoren de formatiebesprekingen met het CDA zijn mislukt. Bos zegt zich ,,bedonderd'' te voelen door het CDA. CDA-leider Balkenende spreekt van ,,gebrek aan chemie'' tussen beide partijen. Uiteindelijk gaat het CDA een coalitie aan met de VVD en D66. (Foto Roel Rozenburg)

10 april. Iraakse vrouwen in Bagdad rouwen om de dood van drie mannen die zijn neergeschoten door Amerikaanse mariniers. De mannen waren in een auto doorgereden, nadat ze waren gemaand halt te houden voor de Amerikanen. (Foto Magnum, Iikka Uimonen)