Filmster Patricia Roc overleden

Patricia Roc, een beroemde Britse filmster in de jaren '40 en '50, is dinsdag op 88-jarige leeftijd aan een nierziekte overleden in het Zwitserse Locarno, waar ze laatste 28 jaar woonde. Patircia Roc werd in 1915 in Londen geboren als Felicia Riese en werd opgeleid aan de Royal Academy of Dramatic Art. Ze maakte haar podiumdebuut in 1937 en begon een jaar later aan een filmcarrière. Lord Rank, de baas van haar studio, beschreef Roc als `de archetypische Britse schoonheid, de godin van de Odeons'. Sir Noel Coward zag haar als `een fenomeen, een niet-verwende filmster die kan acteren'.

Vanaf 1943 stond Patricia Roc tien jaar achtereen in de top-10 van Engelse sterren. Ze trok overal ter wereld volle bioscopen met klassieke films als Millions Like Us, The Wicked Lady, The Brothers, Canyon Passage – in 1945 haar eerste Hollywoodfilm – en When the Bough Breaks. Ze speelde tegenover sterren als Sir Michael Redgrave, Sir John Mills, Dame Vera Lynn, Susan Hayward, Charles Laughton, Ray Milland en George Sanders. Patricia Roc trouwde drie keer en onder haar minnaars was de latere Amerikaanse president Ronald Reagan.