Euro breekt door grens 1,26 dollar

De euro heeft op de laatste dag van het jaar zijn opmars onverminderd voortgezet. Op de valutamarkt brak de Europese munt vandaag door de grens van 1,26 dollar. De hoogste stand die nu is bereikt, is 1,2619 dollar. Sinds begin 2003 is de waarde van de euro 19 procent gestegen ten opzichte van de dollar.

De aansterkende euro zorgde niet voor grote koersbewegingen op de Europese beurzen, die vrijwel roerloos waren op de laatste handelsdag. Als die al open waren: Frankfurt bijvoorbeeld was vandaag dicht. De AEX-index opende vrijwel onveranderd en bleef schommelen rond 337 punten. In de AEX was automatiseerder Getronics de grootste stijger met 4,4 procent op 1,65 euro. De voedingsonderneming Numico daalde 4 procent en stond daarmee onderaan. De meeste andere koersverschuivingen waren 1 procent of minder.

Elders in Europa is het ook rustig. De FTSE-index in Londen ging omhoog met een half procent. Parijs won 0,2 procent. De aandelen van oliemaatschappijen zoals Total waren bovenin te vinden. In Parijs daalden de koersen van onder meer cosmeticaproducent L'Oréal en luxeconcern LVMH. Beide bedrijven doen veel zaken met de Verenigde Staten en hebben dus last van de dure euro.

De beurzen in het Verre Oosten hebben 2003 in een positieve stemming afgesloten. Op verscheidene beursvloeren maakten de indices dit jaar aanzienlijke stijgingen. Het optimisme wordt gevoed door het herstel van de Amerikaanse economie. Daarnaast krijgen veel landen een impuls uit China.

De Hang Seng-index in Hongkong sloot de laatste dag van het jaar af met een winst van 0,4 procent op 12.575,94 punten. In verband met de viering van oud en nieuw werd er woensdag maar een halve dag gehandeld. In heel 2003 steeg de index 35 procent ten opzichte van de slotstand van 2002. Het was voor het eerst in vier jaar dat de index omhoog ging. Hetzelfde geldt voor Singapore, waar de Straits Times-index in een jaar tijd 32 procent steeg.

Verscheidene beurzen, waaronder Tokio en Seoul, gingen vanmorgen niet meer open. De Nikkei-index van Tokio steeg over 2003 met ruim 24 procent.

Chinese bedrijven lieten met name in Hongkong spektakel zien. De speciale index van Chinese aandelen in Hongkong steeg zo'n 150 procent. De beurzen in China zelf presteerden minder.