Een supermarktconcern met een superprobleem

24-3 Ahold onthult een grootschalige fraude bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. Het supermarktconcern stelde de winst te hoog voor, misschien meer dan een half miljard dollar te hoog. Ook de boekhouding in Europa klopt niet. De accountant trekt zijn goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van 2000 en 2001 in. Bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs verlaten de onderneming.

8-4 Ahold overhandigt documenten aan het openbaar ministerie. De Amerikaanse justitie beschikt al over deze documenten. Het OM onderzoekt of Ahold valsheid in geschrifte heeft gepleegd en bekijkt of er strafrechtelijke vervolging moet worden ingesteld. Er blijken geheime overeenkomsten te bestaan waardoor de accountant is misleid.

13-5 Voormalig Ikea-topman Anders Moberg, beoogd opvolger van Cees van der Hoeven, stelt zich in het Scheveningse Circustheater aan de aandeelhouders van Ahold voor. Topman Jim Miller van het Amerikaanse US Foodservice vertrekt op dezelfde dag uit de raad van bestuur van Ahold.

4-9 Het beloningspakket van Anders Moberg wordt vlak voor zijn officiële benoeming bekendgemaakt op een aandeelhoudersvergadering in Scheveningen en leidt tot grote consternatie. Gegarandeerde bonussen en vertrekpremies tellen op tot meer dan 10 miljoen euro. Pensioenfondsen willen tijd voor reflectie. ,,Als u mijn verkiezing wilt uitstellen, ben ik meteen vertrokken'', dreigt Moberg.

17-9 Anders Moberg ziet af van gegarandeerde bonussen en stelt de commissarissen van Ahold voor dat de premies meer afhankelijk worden gemaakt van zijn prestaties. De aanpassing van het beloningspakket is een antwoord op een klantenboycot van de Albert Heijn en dalende omzetten bij de winkelketen.

20-10 Albert Heijn maakt van de toenemende prijsconcurrentie in de detailhandel een prijzenoorlog. De winkelketen verlaagt 1.000 producten blijvend in prijs. De concurrentie reageert meteen met vergelijkbare prijsverlagingen.

7-11 Ahold kondigt een reddingsplan van 5 miljard euro aan. Het supermarktconcern wil voor 2,5 miljard bedrijfsonderdelen verkopen en voor een vergelijkbaar bedrag nieuwe aandelen uitgeven.