`De bijbel leert mij over Irak'

Stephen Riley (33), soldaat eerste klas, 313th Medical Company, Nebraska Army National Guard, verwacht komend jaar te worden uitgezonden naar Irak of Afghanistan.

,,Het enige waar we het niet over eens konden worden, was wat te doen met mijn stoffelijk overschot. Ik wil worden gecremeerd, mijn vrouw wil dat ik word begraven. Zij wil iets tastbaars behouden. Voor mij hoeft dat niet.

Iedere militair stelt een testament op wanneer hij wordt opgeroepen. Dat hoort bij de voorbereiding.

Mijn vrouw maakt zich zorgen. Maar ze weet waar ik voor sta. Ik heb tegen haar gezegd: `Je zult zonder mij zijn voor een jaar, maar denk aan de soldaat die ik zal vervangen. Sommige jongens zitten daar al zo lang dat ze hun pasgeboren kinderen niet eens hebben gezien.'

Ik ben acht jaar in actieve dienst geweest en was tijdens Desert Storm gedetacheerd op het Pentagon. Daarna ben ik gaan studeren, maar ik wilde altijd terug in dienst. Dat heb ik in mei gedaan door me aan te melden bij de National Guard. Voordeel is dat je dat naast je reguliere werk kunt doen, totdat je wordt opgeroepen. Ik ben een conditietrainer voor sportteams. Die baan heb ik nu moeten onderbreken. Precies een maand geleden ben ik opgeroepen, twee dagen voordat ik me op de basis hier moest melden. Waarschijnlijk ga ik in januari naar Irak of Afghanistan, maar niemand hier weet het zeker. Ik hoop dat we snel vertrekken want ik wil graag kinderen en word al een dagje ouder. En mijn vrouw zwanger achterlaten, dat vind ik onverantwoord.

Bang voor wat komen gaat ben ik nooit. Ik ben goed voorbereid, ook op de dood. Dat komt door mijn christelijke overtuiging. Ik ben Zevendedags Adventist. Dat klinkt misschien raar, want Zevendedags Adventisten zijn pacifisten, maar ik ben opgegroeid als katholiek en heb mij pas later bekeerd. Een wapen dragen en in God geloven is niet in tegenspraak, vind ik. Geen enkele soldaat doodt met opzet, dat doet hij alleen om anderen of zichzelf te beschermen. De familie van mijn vrouw denkt daar anders over en is tegen mijn beslissing. Zij zijn overtuigde Zevendedags Adventisten.

De tijd die mij rest tot mijn vertrek gebruik ik om mij mentaal sterk te maken. Ik volg het nieuws zijdelings. Ik lees liever het Oude Testament. Geloof het of niet, maar daar staat alles al in. Het conflict in Irak is niet nieuw en als je wilt doorgronden wat daar gebeurt, helpt het om de bijbel te begrijpen.''

    • Floris-Jan van Luyn