Crespelle ripiene

Het Italiaanse equivalent van onze flensjes maar kleiner van formaat zijn crespelle, die zowel in een gezoete als ongezoete versie worden gemaakt. De ongezoete crespelle worden net als verse pasta gevuld met vlees, vis of groente en toegedekt door een saus nog even in een hete oven nagebakken. De gezoete crespelle worden gevuld met ricotta die vermengd is met smaakbepalende ingrediënten; de grap is meerdere smaken vulling te maken zodat er afwisseling wordt verkregen. De opgerolde crespelle worden in korte stukken gesneden zodat ze uit de hand kunnen worden gegeten. Het is een zoete lekkernij die geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden waarbij meer mensen aanwezig zijn dan er stoelen staan rond de eettafel. Iets voor oudjaarsavond?

Bereiding: Maak een dun beslag van 100 gram bloem, 10 gram poedersuiker, 1 groot ei, 10 gram gesmolten boter, 3 eetlepels Marsala (of gebruik wat sinaasappelbloesemwater of rum) en melk naar behoefte. De hoeveelheid melk is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem; als het beslag van de vork afdruipt moet er tussen de laatste en voorlaatste druppel drie tellen tussenpauze zitten. Laat het beslag een uurtje rusten. Wrijf een bakpan met anti-aanbaklaag dun in met (amandel)olie. Bak van het beslag 9 flinterdunne flensjes van 15-16 cm doorsnede. Laat ze afkoelen. Roer drie eetlepels poedersuiker door de ricotta en verdeel de kaas in drie porties. Vermeng de eerste met vanillesuiker, geraspte citroenschil, geconfijte sinaasappelschil en 1-2 theelepels limoncello, de tweede met 2 eetlepels praline en naar smaak 1-2 theelepels grappa of koffielikeur en de derde met cacaopoeder, 1-2 theelepels cognac en eventueel wat praline. In Italië gebruikte ik gezoet cacaopoeder, dus wie ongezoet cacaopoeder heeft, moet extra suiker toevoegen. Verdeel de ricotta per smaak over drie flensjes, rol ze op, snijd de zijkanten bij en snijd de rolletjes elk in drie mootjes. Schik ze op een platte schaal en laat ze, afgedekt met folie, door en door koud worden in de ijskast. Bestrooi ze vlak voor het serveren royaal met poedersuiker.

    • Florine Boucher