`Corrupte politici Antillen moeten weg'

Anthony Godett werd vorige week veroordeeld wegens corruptie, maar hij blijft onverminderd politiek actief op Curaçao. Dat kán niet, vinden de ondernemers op het eiland.

De ondernemers op Curaçao pikken het niet langer. Corrupte politici die er de dienst uitmaken, moeten weg. Zeker als zij door de rechter veroordeeld zijn.

Maar ze gaan niet.

Anthony Godett, vorige week wegens corruptie verooordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf (waarvan drie voorwaardelijk) blijft aan als politiek leider van regeringspartij Frente Obreira Liberashon (FOL). Hij voegde daar zelfs een ambitie aan toe. Hij wil de eerste leider worden van een onafhankelijk Curaçao.

De ondernemers op Curaçao noemen het aanblijven van Godett ,,een dieptepunt in het politieke fatsoen op de Antillen''. Zij presenteerden vandaag een manifest waarin wordt opgeroepen tot een referendum over de vraag of veroordeelde politici nog deel uit mogen maken van de Antilliaanse regering. De ondernemers willen een wettelijke regeling waarbij veroordeelde politici op zijn minst tijdelijk het passief en actief kiesrecht ontnomen wordt.

De Nederlandse ondernemer Jacob Gelt Dekker (55), één van de grootste investeerders op Curaçao, heeft zich in het verleden vaak publiekelijk beklaagd over de corruptie op het eiland. Ondanks het aanblijven van Godett ziet hij nu wel een lichtpuntje. De straffen die de rechtbank in Willemstad vorige week heeft opgelegd aan zeventien Antilliaanse politici, ambtenaren en ondernemers wegens corruptie, omkoping en smeergeldpraktijken, hebben volgens Gelt Dekker een ,,enorme impact''. ,,Politiek cliëntelisme heeft op de Antillen altijd bestaan. Maar nu zijn alle verdachten, op één uitzondering na, veroordeeld wegens machtsmisbruik. Ze zijn allemaal schuldig bevonden.''

Gelt Dekker hoopt dat er nu een keerpunt is bereikt: ,,Iedereen deed mee aan omkooppraktijken. Maar het tij is nu aan het keren. Curaçao heeft de morele kracht gehad om de hoofdrolspelers in deze fraudezaken voor het gerecht te slepen én te veroordelen. Vergelijk het met de bouwfraude in Nederland. Dat was ook een samenzwering van ondernemers, ambtenaren en politici. Maar de eerste verdachte moet in Nederland nog voor de rechter komen.''

De volgende stap moet volgens Gelt Dekker morele loutering van de politieke partijen zelf zijn. ,,Wij wachten als bedrijfsleven op een signaal van de regering. De FOL moet zichzelf zuiveren, anders verliest ze haar geloofwaardigheid, haar respect. Anthony Godett is na zijn veroordeling een misdadiger die niet meer kan functioneren als fractievoorzitter, partijleider of adviseur. De coalitiegenoten in het kabinet moeten duidelijk maken of ze willen regeren met een partij waar misdadigers het voor het zeggen hebben. Als de politieke kaste daar niet in slaagt, moet minister Thom de Graaf van Koninkrijksrelaties iets doen. Zijn bezoek, volgende maand aan de Antillen in gezelschap van minister Donner van Justitie is de gelegenheid om duidelijk te maken wat hij wil.''

Waarom denkt u dat die interne zuivering er komt? FOL noch regeringspartijen lijken er op aan te sturen.

,,Dat is een kwestie van tijd. Na de schok over de vonnissen volgt inderdaad ontkenning en duikgedrag. Maar de vonnissen en de strafzittingen die daaraan vooraf gingen, hebben hun invloed al gehad. Het ambtelijk apparaat, zo merken we, werkt correcter dan voorheen. Men houdt zich strikter aan de wet dan we gewend zijn. Voor zover het overheidsapparaat op Curaçao nog functioneert, trouwens. Beleid wordt sinds het aantreden van dit kabinet niet meer gemaakt. Het ziekteverzuim onder ambtenaren is inmiddels torenhoog.''

Alle aandacht gaat uit naar die fraudeprocessen en politieke corruptie. Is de groeiende invloed van de drugseconomie niet ten minste even zorgelijk?

,,In dat drugscircuit gaat naar schatting een miljard Antilliaanse guldens (488 miljoen euro) om. Maar is het zo'n ramp voor het land? Dat geld vloeit terug in de economie van het land. Daar worden huizen van opgeknapt. Er worden internetcafé's en koffiehuizen geopend. Het kleine ondernemerschap is absoluut in opmars. Er is een circuit van thuisnijverheid ontstaan waar complete families leven van de cocaÏnehandel. Ze houden zich bezig met de verpakking van cocaïne in geitendarmen – want dan kun je de bolletjes op röntgenfoto's niet zien – de inkoop, de verspreiding en de beveiliging. Het aantal roofovervallen is de afgelopen anderhalf jaar met sprongen gedaald. Want `chollers' (verslaafden, red.) hoeven hun geld niet meer met beroving van toeristen te verdienen, ze verdienen hun geld in het cocaïnecircuit. In die zin zijn die `narco-trekjes' in de Antilliaanse economie een betrekkelijke zegen.''

De controles op Schiphol maken op de Antillen dus nog altijd weinig indruk?

,,Dat is een hypocriet en politiek spel. Het gros van de cocaïne gaat via containers naar Europa, naar Rotterdam. Laatst sprak ik nog de advocaat van zo'n Nederlandse `importeur'. Die was in een toestel van Air Holland gepakt met wat cocaïne in zijn bagage. Daar zat hij niet zo mee, hij wilde alleen weten of de veertien containers die hij naar Rotterdam verscheept had, veilig waren aangekomen. Nederland richt haar aandacht op die drugskoeriers, maar niet op degenen die hier wat cocaïne betreft aan de touwtjes trekken. Dat zijn geen Zuid-Amerikanen, maar allemaal Nederlanders die ook bekend zijn bij justitie.''

    • Jos Verlaan