Bombrief voor Haags kantoor van Eurojust

Bij de Europese organisatie voor misdaadbestrijding Eurojust in Den Haag werd gisteren per post een pakje met explosieven afgeleverd. Het is het vierde bompakketje dat deze week werd bezorgd bij een Europese instantie.

Afgelopen weekeinde kreeg de voorzitter van de Europese commissie Prodi een bombrief thuisbezorgd. Maandag ontvingen de president van de Europese Centrale Bank Trichet en Europol in Den Haag explosieven in de bus.

Het post- en distributieconcern TPG controleert de komende tijd extra op verdachte pakketjes die via het buitenland binnenkomen. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf vanmorgen. Over de aard van de veiligheidsmaatregelen kan ze geen mededelingen doen. Volgens TPG zijn de twee pakjes die in Den Haag werden afgeleverd, niet door TPG bezorgd.

Het pakketje in het kantoor Eurojust bevatte zeer waarschijnlijk explosieven, aldus het openbaar ministerie in Den Haag. Het is door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt en voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht. Dat onderzoek zal naar verwachting enkele dagen duren. Net als eerdere pakketjes werd ook het pakje voor Eurojust verstuurd vanuit Bologna, zegt de woordvoerder van het OM. Een woordvoerder van Eurojust verklaarde dat het pakketje dat daar werd ontdekt ,,dezelfde afmetingen en vorm'' had als dat bij Europol.

Justitie in Bologna heeft vandaag bevolen dat alle post in de regio die geadresseerd is aan een Europese instantie, tegengehouden moet worden.

Tot nu toe is de verantwoordelijkheid voor de bompakketjes niet opgeëist. Begin vorige week ontploften in vuilnisbakken nabij het huis van Prodi in Bologna al twee zelfgemaakte explosieven. Die aanslagen zijn in een brief aan de Italiaanse krant La Repubblica opgeëist door Federazione Anarchica Informale, een tot nu toe onbekende anarchistische groepering.

De bommenwexperts van de de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moesten eerst een koffer in een vertrekhal op Schiphol controleren op explosieven. De marechaussee trof een koffer aan zonder eigenaar. De vertrekhallen 1 en 2 werden van 13.00 uur tot 16.00 ontruimd, de eerste grote ontruiming in de geschiedenis van Schiphol. Veel vluchten vertrokken met vertragingen, die opliepen van een halfuur tot een paar uur. De koffer bleek geen bom te bevatten.