Bomalarm hospitaal Hamburg

Een militair ziekenhuis in Hamburg is gisteren door zwaarbewapende politie-eenheden beveiligd nadat veiligheidsdiensten hadden gewaarschuwd voor een bomaanslag door islamitische terroristen. Leden van de radicale Koerdische organisatie Ansar al-Islam zouden zich in Duitsland bevinden en een aanslag met een autobom voorbereiden, mogelijk rond de jaarwisseling.

De waarschuwing bereikte gistermiddag het ministerie voor Binnenlandse Zaken in de stadstaat. De politie grendelde de wegen naar het ziekenhuis met pantserwagens af en controleerde de identiteit van patiënten, personeel en omwonenden. In het ziekenhuis liggen geen Amerikaanse soldaten.

Later op de avond zei de federale minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, het te betreuren dat men in Hamburg zo snel gereageerd had. De tips van de veiligheidsdiensten konden nu niet meer nagetrokken worden. Daarmee werd de suggestie gewekt dat senator Nockemann, lid van een lokale orde- en gezagpartij en in Hamburg verantwoordelijk voor veiligheid, zich met opzichtig politieoptreden wilde profileren in de plaatselijke verkiezingsstrijd.

Hamburg werd gewaarschuwd door een Duitse inlichtingendienst (Bundesamt für Verfassungsschutz), die op zijn beurt door de CIA was getipt. Ansar al-Islam zou verantwoordelijk zijn voor recente bomaanslagen in Noord-Irak en ongeveer 100 aanhangers in Duitsland hebben.