Bedrijfsleven op Curaçao: Godett moet vertrekken

Anthony Godett, leider van regeringspartij Frente Obreira Liberashon (FOL) op Curaçao, moet uit de politiek gaan nu hij is veroordeeld wegens corruptie. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

De VBC publiceerde vandaag een manifest waarin wordt opgeroepen tot een referendum over de vraag of veroordeelde politici nog deel uit mogen maken van de Antilliaanse regering. De VBC bepleit een wettelijke regeling waarbij veroordeelde politici op zijn minst tijdelijk het passief en actief kiesrecht wordt ontnomen.

Aanleiding voor het manifest is dat Godett zijn veroordeling wegens corruptie vorige week (twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk) naast zich neer heeft gelegd. Hij blijft politiek leider en fractievoorzitter van FOL en zet zijn ambitie om de eerste premier van een onafhankelijk Curaçao te worden niet opzij. Ook de belangrijkste adviseur van FOL, Nelson Monte, werd veroordeeld. Hij kreeg 3,5 jaar celstraf opgelegd. Beiden kondigden aan in beroep te gaan tegen het besluit.

Volgens de ondernemers op het eiland is een ,,dieptepunt in het politieke fatsoen op de Antillen'' bereikt nu Godett politiek actief blijft. Curaçao dreigt af te glijden naar de status van `bananenrepubliek', schrijft de VBC. ,,Prominente leden van de FOL zijn wegens corruptie en smeergeldpraktijken veroordeeld, maar de FOL, noch coalitiepartners in de regering zijn bereid om politieke consequenties te trekken'', constateert de VBC. ,,Hiermee zijn we als land terechtgekomen in een positie waarbij macht verkregen wordt door intimidatie en ordinair subversief handelen. Ethiek en politiek fatsoen zijn tot nulpunt gedaald.'' B. Kooijman, voorzitter van de VBC kondigt aan dat de druk op Godett zal worden opgevoerd. ,,Politici met een dergelijk vonnis aan de broek kúnnen geen deel blijven uitmaken van een regeringspartij.''

De ministers Donner (CDA) van Justitie en De Graaf (D66) van Koninkrijksrelaties brengen volgende week een bezoek aan Curaçao voor overleg met de regering daar.

CORRUPTIE: pagina 2