Acid Mothers

Het Japanse collectief Acid Mothers Temple huldigt nog altijd de muzikale wetten van de `freaks' uit de vroege jaren zestig tussen hippies en beatniks. Frank Zappa zette de toon door op zijn debuut Freak Out (1965) een hele albumkant in te ruimen voor deze vorm van improvisatie: een anarchistisch geluidsfeest in de studio waar inspiratie belangrijker was dan virtuositeit en pamflettisme.

Onder leiding van Kawabata Makoto huldigt het uit zo'n dertig leden bestaande Acid Mothers Collectief in ontelbare gedaantes, bezettingen en onder vele namen dit psychedelische principe, maar met veel meer bezieling dan de freaks van weleer. Het laatste album Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO, is een compilatie van drie eerder verschenen uiterst prijzige twelve inches en een nieuw stuk.Hoe divers ook het immense oeuvre van deze muzikanten (van space tot krautrock tot ambient), op deze nieuwe Magical Power from Mars-plaat is de sfeer vrij uniform. De één zal het ijl gefröbel vinden, de ander zal een roes van LSD en heroine vermoeden, de liefhebber zakt lekker weg in deze `chemie voor gevorderde groepsmuzikanten'. Ook deze vorm van psychedelica, ooit groots opnieuw geformuleerd door Gong, is Acid Mothers Temple op het lijf geschreven. Als kennismaking is dit album wellicht wat te eenduidig (de compilatie Do Whatever You Want werkt beter), maar wie gezonde roesmiddelen niet vreest, zal in ieder geval het heilige vuur in deze muzikale tovermist weten te waarderen.

Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO; Magical Power From Mars; Important Records/Konkurrent

    • Nanne Tepper