`WAO regels blijven lastig'

De Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) zal nooit een grote liefde worden van de gemiddelde ondernemer. Vooral kleinere bedrijven klagen graag over de wirwar van regels en de hoge kosten die de wetgeving met zich meebrengt. ,,WAO-regels blijven lastig. Als je eindelijk iets van de regels denkt te begrijpen, dan veranderen ze weer'', zegt Ton van Dreumel, een kleine aannemer uit Doesburg (6 man personeel).

Zelf had hij een tijdje terug een werknemer van eind veertig in dienst. Hij had jarenlang in Duitsland gewerkt, maar wilde bij Van Dreumel zijn loopbaan voortzetten. ,,Na twee jaar kreeg hij pijn in zijn schouder. Hij ging de WAO in.''

Thuis bleek de voormalige metselaar ook nog een boerderijtje te hebben, met zo'n 100 kalveren. ,,Dat werk kon hij blijkbaar wel doen.'' Werknemers worden te makkelijk afgekeurd, vindt Van Dreumel.

Zijn voormalige werknemer werd voor 50 procent afgekeurd. ,,Er was nog wel een arbeidsdeskundige langs geweest om te kijken of hij nog iets anders bij ons kon doen. Maar een kleine aannemer heeft natuurlijk weinig mogelijkheden. Hij is nu gewoon voor zichzelf bezig als klusser.''

,,Als gevolg van het vertrek van de werknemer naar de WAO moet ik vijf jaar lang een hogere premie betalen. Dat kost het bedrijf een paar duizend euro per jaar extra. Voor een klein bedrijf is dat een hoop geld.''

Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor het aannemen van WAO'ers. Dat klinkt aardig, zegt Van Dreumel, maar het is ook riskant. ,,Je krijgt ruim 4.000 tot 5.400 euro per werknemer, uitgesmeerd over 3 jaar, maar ja, belandt die man weer in de WAO, dan hang je weer.''