Vlaamse tv wil Idols voor politici

Waarom geen Idols voor politici? Als het aan de Vlaamse commerciële televisiezender VTM ligt, zal het er van komen. VTM wil komend voorjaar onder de titel `Idool 2004' een politieke talentenjacht op televisie organiseren.

De politieke partijen zijn niet meteen afwijzend. Alleen het idee dat de winnaars van `Idool 2004' een tweede plek op de kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen van in juni krijgen, zien de partijvoorzitters niet zitten. ,,De lijsten worden tot nader order wel door de partij gemaakt'', zei voorzitter Karel de Gucht van de liberale VLD.

Aan `Idool 2004' zouden per partij vijf kandidaten mogen meedoen, waarvan VTM er zelf twee wil selecteren. In vier uitzendingen kunnen kijkers steeds één kandidaat per sms wegsturen. Uiteindelijk blijven dan de `Jim en Jamai' van de Vlaamse politiek als winnaars over. Volgens VTM mogen alleen twintigers meedoen, die nog niet eerder een politieke functie hebben bekleed. De politici in spe zouden allerlei opdrachten moeten uitvoeren, zoals stagelopen in een verzorgingshuis of een politieke boodschap verkopen.

VTM is in een harde strijd gewikkeld met de publieke zender VRT, die in 2003 zijn marktpositie versterkte. De VRT scoorde goed met verkiezingsprogramma's waarin kijkers per sms prestaties van politici beoordeelden.

,,Als de zender met zijn Idool 2004 een kopie wil maken van de muziekwedstrijd van vorig jaar zullen wij niet deelnemen'', zei voorzitter Yves Leterme van de christendemocratische CD&V in dagblad De Morgen. ,,Het moet wel degelijk over inhoud gaan. Politieke kandidaten rekruteren aan de hand van spelletjes lijkt mij geen goed idee.''

Voorzitter Steve Stevaert van de socialistische SP.A – volgens velen de meest mediagenieke politicus van Vlaanderen – zei dat het voorstel van VTM ,,verder moet worden uitgewerkt''. Zijn achterban lijkt niet enthousiast. Op het internetforum van de SP.A (`Politici als zangers?') zijn de reacties negatief. ,,Initiatieven als dit werken het goedkope populisme dat we als linkse partij dienen te bestrijden in de hand'', zo e-mailt iemand. En een ander: ,,Een leuke smoel op een mooie plaats krijgen is blijkbaar belangrijker dan een verstandig mens die zich inzet voor zijn medemens.''

VTM wil vóór 15 januari een reactie van de politieke partijen. De partijvoorzitters lijken op elkaar te wachten, want niemand wil met regionale en Europese verkiezingen op komst het risico lopen als enige voor de eer te bedanken.