Verkoop vuurwerk stagneert op 50 mln

De Nederlandse vuurwerkhandel heeft dit jaar in de voorverkoop voor oud en nieuw voor circa 50 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat is even veel als vorig jaar, zegt voorzitter J. Tinga van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland.

Gemiddeld besteden huishoudens ongeveer 45 euro aan vuurwerk. ,,Ze kiezen vooral voor siervuurwerk en minder voor knallers. Verder kopen ze naar verhouding meer mooier, maar wel duurder vuurwerk'', aldus Tinga, die zelf directeur is van Kunstvuurwerkfabriek Schuurmans in Leeuwarden.

Vrijwel al het vuurwerk dat in Nederland wordt verkocht, komt uit China. Een bedrijf als Schuurmans maakt bijvoorbeeld al lang zelf geen vuurwerk meer, maar importeert dat uit China.

China is goed voor 90 procent van de mondiale vuurwerkproductie. Schuurmans is wel nog altijd een grote vuurwerkhandelaar en heeft met 24 bunkers en vijf grote opslaghallen in Leeuwarden één van de grootste vuurwerkopslagplaatsen van Nederland.

,Het knallen wordt steeds minder'', bevestigt Ted Bogers die in de Dordtse volkswijk Vogelbuurt al achttien jaar vuurwerk verkoopt. Het betere sierwerk is in opmars, vertelde hij het persbureau ANP. ,,Een paar jaar geleden kostte het duurste potje acht gulden. Dat pruttelde wat. Nu verkopen we potten van 25 euro met negentien of twintig schoten. Mooi en groot spul is in. De mensen zijn het knalwerk zat.''

De Dordtse vuurwerkverkoper denkt dat de weerzin tegen knallers komt door de vuurwerkramp in Enschede. ,,De lol is er misschien af.'' De verkoop van vuurwerk is gisteren begonnen.