Van Marwijk maakt seizoen af, Baan weg

Feyenoord en technisch directeur Rob Baan zijn gisteren met onmiddellijke ingang uit elkaar gegaan. Trainer Bert van Marwijk maakt het seizoen af bij de Rotterdamse voetbalclub.

De maatregelen zijn een gevolg van de matige resultaten van Feyenoord in de eerste competitiehelft en de vroege uitschakeling van de club in het UEFA-Cuptoernooi, door het Tsjechische Teplice.

Feyenoord bracht het nieuws over het plotselinge vertrek van Baan op zijn website naar buiten. ,,De reden van het afscheid is onder meer dat we van inzicht verschillen over het gevoerde voetbaltechnische beleid en hierin voor de toekomst te weinig vertrouwen binnen de organisatie aanwezig is'', lichtte voorzitter Jorien van den Herik het besluit toe.

Van Marwijk, die de club heeft verzocht de optie voor een vijfde jaar niet te lichten, zei in een reactie zijn uiterste best te zullen doen in de tweede competitiehelft. Na afloop daarvan is hij sowieso de langstzittende trainer van Feyenoord in het betaald voetbal. ,,Ik blijf maximaal gemotiveerd om dit elftal zo hoog mogelijk te laten eindigen. Ik ken als geen ander de prestatienorm van Feyenoord'', zei Van Marwijk. ,,En daarna ga ik elders een nieuwe uitdaging aan.''

In de competitie bezet Feyenoord de vierde plaats, achter Ajax, PSV en AZ. In de Feyenoord Krant liet Van den Herik twee weken geleden optekenen dat Feyenoord voor de tweede plaats moet spelen, de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. ,,Dat is het platform waar Feyenoord geld kan verdienen'', aldus de voorzitter.

Van den Herik vertelde in dat interview ook dat hij aan coach Van Marwijk uitleg zou vragen waarom drie dure buitenlandse aankopen niet of nauwelijks spelen. Het ging daarbij om de Serviër Lazovic, de Egyptenaar Ghaly en de Braziliaan Dondé.

Van den Herik sprak gisteren met Rob Baan in het bijzijn van zijn medebestuurslid Willem Scholten en met trainer Van Marwijk in het bijzijn van manager Jan D. Swart.

Feyenoord hoopt binnen afzienbare tijd een nieuwe technisch manager aan te trekken en voor het nieuwe seizoen 2004-2005 een opvolger van Van Marwijk te benoemen. De gesprekken met kandidaten zullen zo spoedig mogelijk beginnen.

Baan kwam op 1 januari 1998 bij Feyenoord, als bestuurslid technische zaken, met in zijn portefeuille onder meer het aan- en verkoopbeleid. Hij was 32 jaar trainer geweest. Zijn laatste baan als trainer was als assistent van Dick Advocaat bij PSV. ,,Nu is het tijd voor iets anders'', zei de nu 60-jarige Baan destijds. ,,Leiding geven vanuit een kantoorruimte ligt mij ook wel. Ik heb altijd gehoopt ooit een dergelijke functie te mogen bekleden.'' Na een structuurwijziging bij Feyenoord verloor Baan twee jaar geleden zijn functie van bestuurslid en werd hij technisch directeur.