Van Grunsven wint ook kür op muziek in België

Anky van Grunsven heeft bij de Eric Wauters Memorial in Mechelen na de Grand Prix gisteren ook de kür op muziek voor de wereldbeker gewonnen.

De Brabantse amazone kreeg voor haar proef met Gestion Salinero van de jury een erg hoge waardering: 80,825 procent. Als extra beloning kreeg ze een cheque van 4.600 euro.

Van Grunsven bleef haar Nederlandse ploeggenoten Edward Gal en Antoinette Falandt, beiden ook lid van het nationale A-kader van bondscoach Bert Rutten, ver voor. Gal kwam met Gestion Lingh tot een score van 76,075, Falandt haalde met Jarwo 74,70. Sven Rothenberger (Barclay II) en Marlies van Baalen (Idocus) belandden naast het erepodium, maar completeerden het Nederlandse succes.

Veel internationale toppers, onder wie de meeste Duitse, ontbraken overigens in Mechelen.

Dat deerde Van Grunsven niet in het minst. Ze reageerde opgetogen op haar puntentotaal. Van een van de juryleden kreeg ze voor artistieke impressie zelfs 86,75, van een ander 86,25. Zo'n score roept herinneringen op aan de olympische finale met haar gouden troeteldier Bonfire. Met Salinero, hoewel pas negen jaar, heeft ze de opvolger in Erp op stal staan.

Van Grunsven, nog maar net terug na haar gecompliceerde beenbreuk, stond zelf versteld van de enorme en vooral snelle progressie.

,,In Maastricht was ik al heel tevreden'', aldus de amazone. ,,Ik dacht toen nog `niet zeuren over die paar foutjes'. Gisteren in Mechelen was het al een klasse beter en vandaag ging-ie zo goed dat ik dacht: `dit kan niet beter'. Ik heb hem iets anders losgewerkt dan zondag voor de Grand Prix. Het is voor ons nog een ontdekkingstocht. Dit is ongelooflijk. Dit paard heeft zoveel kwaliteiten en een superkarakter.''

De olympisch kampioene, die na de Zomerspelen van 2000 in Sydney sponsor Gestion kwijtraakt, vindt het nog te vroeg om te stellen dat Salinero in Athene al voor een individuele medaille in aanmerking komt. Daarvoor ontbreekt wellicht de ervaring, al dacht de jury daar gisteren anders over. Bovendien werkt Van Grunsven hard aan de terugkeer van Gestion Krack C, haar tweede paard voor het grote werk. De dekhengst is lang geblesseerd geweest, maar heeft inmiddels de training hervat.

,,Misschien neem ik hem mee naar Indoor Brabant'', zei Van Grunsven gisteren na afloop van de kür in Mechelen. ,,Ik ga me niet op één paard vastzetten. Op weg naar Athene kan er van alles gebeuren.''