Top Parmalat bekent fraude

Calisto Tanzi, oprichter en grootaandeelhouder van Parmalat, heeft gisteren toegegeven dat hij geld van het Italiaanse zuivelbedrijf heeft verduisterd. Zijn advocaat F. Belloni zei tegen persbureau Reuters dat Tanzi een bedrag van 500 miljoen euro voor andere zaken heeft gebruikt dan waarvoor het was bedoeld.

,,Hij heeft toegegeven geld te hebben weggesluisd'', aldus Belloni. Tanzi, inmiddels gearresteerd, zou ook hebben bekend dat hij rekeningen heeft vervalst.

Schattingen van het bedrag dat bij Parmalat verdwenen is, lopen op tot 13 miljard euro. De Italiaanse autoriteiten beschuldigen Tanzi ervan dat hij samen met andere Parmalat-bestuurders en externe accountants fraude heeft gepleegd en de financiële problemen van het bedrijf heeft gemaskeerd. Op basis van getuigen denkt het openbaar ministerie in Parma dat het financiële wanbeleid al meer dan tien jaar wordt gevoerd. Voorlopig gaan de autoriteiten uit van een verduistering van 800 miljoen euro.

Maar het bedrag dat nog zoek is, is veel groter. Volgens onderzoeksrechters gaat het om ongeveer 10 miljard euro. Parmalat zelf liet eerder weten op de Kaaimaneilanden een kleine 4 miljard euro te hebben weggezet, maar dat bleek niet waar te zijn. Veel overzeese vestigingen bleken alleen op papier te bestaan.

Het financiële schandaal kwam enkele weken geleden naar buiten. Tanzi (65) werd zaterdagavond op straat in Milaan gearresteerd. Justitie deed woensdag een inval in zijn huis bij Parma. Toen bleek dat hij met onbekende bestemming was verdwenen. Tanzi leidde Parmalat vanaf het ontstaan in 1961 tot vorige week, toen Enrico Bondi werd benoemd tot zijn opvolger.

In reactie op het schandaal bij Parmalat wil de Italiaanse regering het toezicht op het bedrijfsleven verscherpen. Nu waken nog drie instanties over het Italiaanse bedrijfsleven; Rome denkt nu aan een systeem met één financiële autoriteit, zoals in de VS met de Securities Exchange Commission (SEC) het geval is. Ook in Nederland zijn de financiële toezichthouders recentelijk meer geconcentreerd. De oprichting van één financiële autoriteit zou er in Rome toe leiden dat de centrale bank een deel van haar bevoegdheden kwijtraakt. Op 8 januari komt de regering van premier Berlusconi bijeen voor overleg.