Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van oud-topman van Rijn-Schelde-Verolme Allerd Stikker, de man die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor een van de grootste faillissementen uit de Nederlandse geschiedenis. In de jaren zeventig en tachtig pompte het rijk miljoenen in het concern. Ned.1, 20.28-21.00u.

Nova. Aandacht voor het komende rookverbod in gemeenschappelijke vertrekken en een gesprek met Nanny Nooijen die in 2000 via de rechter bij haar werkgever PTT een rookvrije werkruimte afdwong. Ned.3, 22.18-22.53u.

JAAROVERZICHT

2003. Alternatief jaaroverzicht met nieuws en reeks van weetjes. Discovery, 18.00-19.00u.

Twee vandaag. Atleet Troy Douglas, strafrechtadvocate Inez Weski, multimediaperformer Ad Visser en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bespreken de oorlog in Irak, het koninklijk huis en de zwakke economie. Ned.2, 18.20-19.08u.

NOS-journaal. Het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland van het afgelopen jaar. De oorlog in Irak is het belangrijkse thema in het jaaroverzicht. Maar ook de economische recessie, het koninklijk huis komen aan bod en een overzicht van bekende mensen die zijn overleden. Ned.2, 20.25-22.02u.

Terugblik op Mabelgate. Terugblik van Peter R. de Vries op de affaire met Mabel Wisse Smit. En een reactie uit Chili met crimineel Charlie da Silva die de affaire ontketende. SBS6, 21.00-21.40u.

DOCUMENTAIRE

VPRO's import: The Weather Underground. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.53-0.28u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Zangeres Mathilde Santing en Paul Rosenmöller brengen een paar dagen met elkaar door. Ned.1, 21.00-21.55u.

De diva en de divan. Optreden van zangeres Karin Bloemen met pianist Cor Bakker. Het tweede deel van dit optreden is morgenavond te zien. Ned.3, 21.02-22.00u. & morgen, 20.23-21.15u.

FILM

The Quiet Man (John Ford, 1952, VS). Romantische komedie is een nostalgische liefdesverklaring aan Ierland en bezorgde Ford een Oscar als beste regisseur. Ex-bokser John Wayne ruilt Amerika in voor zijn Ierse geboortedorp en probeert hart te veroveren van de onstuimige schoonheid Maureen O'Hara. BBC2, 18.55-21.00u.

.High Fidelity (Stephen Frears, 2000, VS/Engeland). Naar Chicago verplaatste charmante verfilming van de roman van Nick Hornby, die een stem werd voor een hele generatie mannen die zich nog steeds jongens voelen. John Cusack speelt de eigenaar van platenzaak Championship Vinyl, die zich soms laat betrappen op gevoelens waar geen liedjes voor zijn. BBC2, 22.00-23.45u.

Kundun (Martin Scorsese, 1997, VS). Scorsese, vooral chroniqueur van geweld en corruptie, reconstrueerde de leerjaren van de (veertiende) Dalai Lama en laat de prediker van geweldloosheid en compassie zien als vroegwijze peuter, eigenwijze schooljongen, dwarse puber en verstandige adolescent. Bij vlagen briljant maar ook kampend met de Koyaanisqatsi-dreun van Philip Glass en gratuit symbolisme. Ned.1, 22.32-0.42u.

.James and the Giant Peach (Henry Selick, 1996, VS). Verfilming van eerste, surrealistische kinderboek van Roald Dahl, De reuzenperzik, combineert speelfilm met driedimensionale animatie. Weesjongen ontvlucht zijn gemene tantes door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Morgen, BBC1, 11.50-13.05u.

.The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939, VS). Klassiek muzikaal filmsprookje, naar de boeken van Frank L. Baum. Oorspronkelijk voor Shirley Temple bedoelde hoofdrol maakte legende van toen 16-jarige Judy Garland. Morgen, SBS6, 12.25-14.10u.

.Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1957, W-Duitsl./Oost.). Derde film in klassieke serie dameskitsch. Aanvankelijk ziekelijke keizerin Romy Schneider weet de harten der Italianen te veroveren. Morgen, Ned.2, 12.55-14.42u.

RADIO

Kunststof. Scenarist Gerard Soeteman en regisseur Paul Verhoeven praten over gemaakte en te maken films. Radio 1, 19.04-20.00u.

Met het oog op morgen. De presentatoren Tijs van den Brink, John Jansen van Galen, Henk van Hoorn, Jeroen Pauw, Stephan Sanders en Max van Weezel nemen het jaar door. Radio 1, 23.04-24.00u.

3FM-nieuws. Het belangrijkste nieuws, trends en muziekhits. Morgen, Radio 3, 16.02-18.00u.