Succes bij incassoactie tijdens de feestdagen

De politie in Groningen heeft met de actie `Hoor wie klopt daar?' 83 mensen opgepakt. Bovendien zijn tienduizenden euro's aan moeilijk inbare boetes alsnog geïncasseerd. De opgesloten verdachten zijn samen goed voor 5.685 dagen cel. Dit maakte de politie Groningen vandaag bekend. De opgepakte wanbetalers vormden de zwaarste gevallen.

De politie hield de actie rond de feestdagen, omdat dan de kans het grootst is dat de mensen thuis waren. De 5.685 dagen die 83 veroordeelden gezamenlijk moeten uitzitten, vormen een aanzienlijk deel van de 12.290 dagen celstraf die 492 mensen in de provincie Groningen nog tegoed hebben.

Van het in de provincie Groningen openstaande boetebedrag van 431.079 euro werd met 51.346 euro slechts een beperkt deel binnengehaald, erkent het korps. Vooral het innen van achterstallige boetes bij bedrijven bleek moeilijk. Van de honderd ondernemingen die de politie wilde onderzoeken, bleek eenderde niet meer te bestaan. Het ging om boetes die vaak al twee of drie jaar lang openstonden. Alle boetes bij de nog bestaande bedrijven werden geïnd.

Afgelopen zomer hield de politie in Groningen de succesvolle actie `Vakantiegeld', waarbij wanbetalers van hun net ontvangen vakantiegeld hun openstaande boetes konden betalen.

De parketpolitie is ook deze keer tevreden over het verloop van de actie. ,,Door de gerichte aanpak is verhoudingsgewijs meer resultaat geboekt dan met de routinematige aanpak'', stelde de dienst die aankondigde met dit soort acties door te gaan.