Stijging koers euro gaat door tot boven 1,25 dollar

De koers van de euro is vanmorgen gestegen tot 1,2505 dollar per euro, nadat de Europese munt gisteravond voor het eerst deze hoogste koers (boven 1,25 dollar) in zijn bestaan bereikte. In 2003 is de euro tot dusver al bijna 20 procent gestegen tegenover de Amerikaanse munt.

Jean-Philippe Cotis, chef-econoom bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een club van grote industrielanden, zei in een vraaggesprek met de Duitse krant Handelsblatt vanmorgen dat de euro in de gevarenzone terechtkomt als de munt in het huidige snelle tempo blijft stijgen. Volgens Cotis is de verhouding tussen de euro en de dollar wel in lijn met de langetermijnontwikkeling, maar baart het tempo van de stijging hem zorgen. De eurozone, de landen die de euro als valuta hebben, is de enige economische regio waarvan de munteenheid zo sterk stijgt ten opzichte van de dollar. Dat kan volgens Cotis complicaties opleveren voor het economische herstel. ,,Als de export wordt geremd door de snelle koersstijging van de euro, dan hebben we een probleem.'' Cotis zei verder dat de grote overheidstekorten in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië ook een risico voor de groei van de economie zijn.

In Duitsland bleek uit een onderzoek onder ruim 11.000 bedrijven evenwel dat zij een toename van de export verwachten ondanks de stijgende euro. De sterke Amerikaanse economische groei komt uit het onderzoek naar voren als een belangrijker factor dan de stijgende prijs van Duitse producten door de sterke euro.

Japan maakte vanmorgen bekend in 2003 voor het recordbedrag van 187 miljard dollar te hebben gekocht op de valutamarkt om de stijging van de yen tegenover de dollar te temperen. Ook de yen is in 2003 gestegen tegenover de dollar, met ongeveer 10 procent, tot een koers van iets onder de 107 yen per dollar vanmorgen.

Het Japanse ministerie van Financiën maakte eerder deze maand bekend nog forsere middelen in te zetten om het interventiebedrag op de valutamarkt in 2004 te kunnen verhogen als dit nodig wordt geacht. Omdat de ingekochte dollars in de regel de vorm hebben van Amerikaans schatkistpapier, financiert Japan met zijn valuta-interventies indirect het Amerikaanse financieringstekort. Analisten verwachten dat dit in 2004 door zal gaan, gezien de bedragen die voor valuta-interventies zijn genoemd.