Meer export planten

De export van bloemen en planten is dit jaar met circa 4 procent gegroeid tot 4,75 miljard euro. De verkoop van potplanten aan het buitenland is circa 12 procent toegenomen in vergelijking met 2002. De afzet van snijbloemen groeide met maar 0,5 procent.

Dat blijkt uit schattingen van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel – Bloemen en Planten. ,,Het is typisch het consumentengedrag dat we altijd zien, als het economisch moeilijk gaat. Mensen kopen dan eerder planten, omdat die blijvender zijn dan snijbloemen'', aldus directeur P. van Ostaijen van het hoofdbedrijfschap. Volgens Van Ostaijen mag de bloemen- en plantengroothandel blij zijn met deze cijfers. ,,De marges staan weliswaar onder druk door hoge brandstofprijzen en personeelskosten, maar in tegenstelling tot veel andere sectoren in Nederland weten wij nog wel te groeien.''