Kerstfilms trekken extra veel publiek

Het derde deel van de Lord of the Rings-cyclus, de Disney-film Finding Nemo en de tweede aflevering van Pietje Bell waren de best bezochte films van het succesvolle afgelopen kerstweekeinde.

Pietje Bell 2 was zelfs de eerste Nederlandse productie die binnen één week 100.000 bezoekers trok en daarmee de status van Gouden Film bereikte. Deze trofee wordt uitgereikt sinds 2001. Op de top-tien staan nog twee andere Nederlandse films: Pipo en de p-p-parelridder en De passievrucht.

Volgens distributeur Buena Vista heeft Pietje Bell 2 een nog betere start gemaakt dan de eerste film, die regisseur Maria Peters baseerde op de jongensboekenheld van schrijver Chris van Abkoude. Vorig jaar ondervond Pietje Bell nog zware concurrentie van de tweede Harry Potter-film, die in totaal bijna anderhalf miljoen bezoekers trok. De eerste Pietje Bell-film bleef een half jaar in de bioscopen en haalde 840.000 bezoekers. Juist het feit dat er dit jaar geen nieuwe Harry Potter-aflevering is uitgebracht, was voor Peters en haar producent Shooting Star aanleiding snel met een Pietje Bell-vervolg te komen. Tegelijk werd veel reclame gemaakt voor de uitbreng van hun eerste film op dvd.

De kinderfilm Pipo en de p-p-parelridder, die al in november werd uitgebracht, is tot dusver nog onder de 100.000 bezoekers gebleven. Hetzelfde geldt voor Kees de jongen, gebaseerd op de roman van Theo Thijssen. Wel hebben ook deze films geprofiteerd van de grotere belangstelling die er tijdens de kerstdagen voor familiefilms bestaat. Ze deden het nu iets beter dan gedurende de eerste weken, maar nog lang niet goed genoeg om uit de kosten te komen.

Het afsluitende deel van de Lord of the Rings-trilogie is nu al doorgedrongen tot de tiende plaats op de Nederlandse bioscoop-top-tien van dit jaar, die tot dusver wordt aangevoerd door het tweede deel van de verfilming van de boeken van J.R. Tolkien.

Op de zevende plaats in die bioscoop-top-tien staat nog een Nederlandse familiefilm: Schippers van de Kameleon, met zo'n 750.000 bezoekers. Volgend jaar worden de opnamen gemaakt van een tweede Kameleon-film, die begin 2005 in de bioscopen wordt verwacht. Van een derde Pietje Bell-film is vooralsnog geen sprake.