Kadaster meldt daling verkoop van woningen

Het aantal woningverkopen loopt terug. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn tienduizend minder huizen verkocht dan een jaar eerder. In de periode januari tot en met november werden er 178.051 huizen verkocht, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 168.643. De daling bedraagt daarmee 5,2 procent. De gemiddelde huizenprijs steeg in dezelfde periode met 2,8 procent tot 204.000 euro.

Dat blijkt uit berekeningen op basis van de meest recente koopsomgegevens van het Kadaster. De huizenprijs vertoont al een jaar lichte schommelingen. In de duurste segmenten en in sommige steden dalen de prijzen, maar de gemiddelde prijs van de verkochte Nederlandse woningen is het afgelopen jaar gestegen.

In de maand november is het aantal woningverkopen sterk teruggelopen. Vorige maand werden met 15.804 stuks nagenoeg evenveel huizen verkocht als in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde prijs is in dezelfde periode met 3 procent gestegen tot 206.000 euro.

Huizenverkopen zijn sterk seizoensgevoelig. In lente- en zomermaanden worden traditioneel meer woningen verkocht dan in de winter. De vergelijking van de cijfers met dezelfde periode een jaar eerder, sluit dergelijke seizoensinvloeden uit.

Regionaal zijn er sterke verschillen op de Nederlandse woningmarkt. Met name in de grote steden in de Randstad en in Zuid-Limburg staan veel woningen te koop. Vooral duurdere woningen blijven lang op de markt. Uit de meest recente gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars blijkt dat de tijd dat een gemiddelde Nederlandse woning te koop staat, is opgelopen tot 73 dagen in het derde kwartaal, tegen 57 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt verder dat het aantal gedwongen verkopen tussen januari en oktober met 39 procent is opgelopen tot 747 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De NVM zei in oktober voor de komende kwartalen een ,,evenwichtig prijsniveau op de woningmarkt'' te verwachten.

www.nrc.nl dossier woningmarkt