Journalist pakt verkrachter op station

Een eerder dit jaar ontsnapte verkrachter is gisteren op centraal station Amsterdam aangehouden dankzij de oplettendheid van een free-lance journalist. Deze journalist, Frank Buis, herkende de man, die hij voor de verkrachting al volgde. Een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland bevestigt de gebeurtenis. De van een gewelddadige verkrachting verdachte Amsterdammer (36) wist in mei te ontsnappen toen hij even alleen was gelaten voor een sanitaire stop in de rechtbank.

Gisteren kwam de voortvluchtige verkrachter aan op het centraal station van Amsterdam. Hij was net met de trein uit Frankrijk geariveerd, toen hij werd herkend door Buis. Buis: ,,Ik had hem al in het snotje vóórdat hij die verkrachting pleegde. Ik ben voor mijn werk vaak in de binnenstad en zag hoe die man steeds bezig was vrouwen mee te lokken naar een hotel.'' Volgens Buis is de verdachte Palestijn en staat hij als gewelddadig te boek. ,,Ik wist ook dat hij gokverslaafd is, dus lette ik op de gokhallen in de Reguliersbreestraat. Ik heb echt op die man gejaagd''.

Volgens Buis is deze man onder meer verantwoordelijk voor gewelddadige overvallen op de Schiphollijn. De woordvoerder van de politie bevestigt dat Buis ,,goede contacten'' heeft met politiemensen. ,,Hij doet ook wel eens wat voor ons''.

Op aanwijzing van Buis werd de verdachte door agenten in de boeien geslagen. De journalist filmde ook de arrestatie. De aanhouding was gisteren op de lokale zender AT-5 te zien. Buis is volgens de politie altijd in de binnenstad te vinden.

De verkrachter was in mei gearresteerd na een klopjacht door binnentuinen en over schuttingen in de Amsterdamse binnenstad, waarbij ook de politiehelikopter werd ingezet. De man had kort daarvoor op zijn hotelkamer een 30-jarige toeriste verkracht. Ook deze verkrachting was uiterst gewelddadig verlopen.

Tien dagen later was hij met het gedetineerdenbusje op weg naar de rechtbank in Amsterdam. Het arrestantenbusje stopte bij het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht om enkele gedetineerden af te zetten. De verdachte mocht naar het toilet. In het gebouw wist hij te ontsnappen aan de aandacht van de parketpolitie. Hij slaagde erin om het gebouw via de hoofdingang te verlaten.

    • Hans Moll